Att tala är guld – för Boris Johnson

Publicerad 2022-12-20

Livet som ex-premiärminister verkar lukrativt.

På två månader har Boris Johnson tjänat över tolv miljoner – på att hålla tal.

Dessutom har han gratis bostad, tack vare en rik donator.

Boris Johnsons tid som premiärminister tog slut i september. Sedan dess sitter han i det brittiska underhuset. Men vid sidan har han skapat ett lukrativt extraknäck – som talare.

Tyska Spiegel konstaterar att Boris Johnson haft fyra uppdrag som föredragshållare i oktober och november – som sammanlagt inbringat närmare 12,6 miljoner kronor. Enligt Spiegel betyder det att Johnson som talare haft en timlön på nära 350 000 kronor.

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson.

Det mest inkomstbringande uppdraget hade Boris Johnson för finansbolaget Centerview Partners i New York. Firman anlitade Johnson i nio timmar och slantade upp 3,8 miljoner kronor för det. Efter det for Johnson till Indien, där han fick 3,3 miljoner för ett föredrag, och till Portugal, där han tjänade 2,7 miljoner på ett föredrag. Alla som bokat Johnson betalade även resa och uppehälle för honom och två medarbetare.

I oktober höll Johnson ett föredrag för försäkringsmäklarnas branschorganisation i USA. Det inbringade 3,5 miljoner kronor.

Brittiska parlamentsledamöter måste redovisa sina sidoinkomster från donationer, gåvor eller arbete – därför är det lätt att se hur mycket de tjänar.

Efter att Boris Johnson lämnade 10 Downing Street ordnade en partikollega en ny bostad åt honom – gratis. Månadshyran på 45 000 kronor står Lord Bamford för, visar registret över ledamöternas finanser. Lord Bamford, styrelseordförande i traktortillverkaren JCB, är själv ledamot i det brittiska överhuset.

Följ ämnen i artikeln