Skicka in ditt bidrag till Unga journalistpriset 2022

Uppdaterad 2023-08-31 | Publicerad 2022-06-14

Unga journalistpriset är tillbaka för fjärde gången.

Tävlingen, för elever från årskurs sex till trean på gymnasiet, vill uppmuntra ungas skrivande, stärka ungas förmåga att navigera i det digitala medielandskapet och lyfta ungas perspektiv.

– Det är ju både roligt och viktigt för oss att inspirera och motivera unga att skriva och använda språket till att berätta, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.


 Uppdatering 230831: Tävla i Unga journalistpriset 2023 och vinn 10 000 kronor


Unga journalistpriset delas ut av Aftonbladet tillsammans med Mobile Stories och Mediekompass. Tävlingen är öppen för alla elever från årskurs sex till trean på gymnasiet. De unga tävlande har chansen att vinna 10 000 kronor till klasskassan och möjligheten att få sitt bidrag publicerat i Aftonbladet.

– Tävlingen ger elever möjlighet att utvecklas och delta i samhällslivet, säger Pontus Ström, mediepedagog på Mediekompass.

Lena K Samuelsson, Aftonbladets publisher.

Syftet med Unga journalistpriset är att ge unga chansen att lyfta sina perspektiv i samhällsdebatten och att fördjupa deras källkritiska tänkande. Därtill att skapa intresse kring journalistik bland personer i gymnasie- och högstadieåldern. Också att stärka förmågan att navigera i medielandskapet.

– Vi på Aftonbladet är oerhört stolta över att vara en del av Unga journalistpriset. Det är ju både roligt och viktigt för oss att inspirera och motivera unga att skriva och använda språket till att berätta, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Tävlingen växer för varje år

För att vara med i tävlingen ska eleverna producera text och bild, film eller podd. Antingen i form av reportage, debattartikel eller personporträtt. Det går att skicka in bidrag fram till den 26 november. Därefter sätter juryn igång arbetet med att kora en vinnare, som kommer att meddelas i december.

– Juryarbetet är en riktig höjdpunkt på året och särskilt kul är det att antalet bidrag har växt i antal för varje år, då fler upptäcker tävlingen och hur roligt det är med journalistik, säger Lotta Bergseth, vd för Mobile Stories.

Förra året vann 15-åringarna Felix Rapacioli och Tobias Broman med en artikel om 79-åriga Gloria, som började studera på en vit skola som svart i Arkansas i USA på 1950-talet.

Vinnarartikeln finns att läsa här.

– Det är väldigt kul, vi la ner mycket arbete, sade Felix då.

Unga journalistprisets hemsida finns all praktisk information som man behöver för att delta i tävlingen. Där finns också konkreta tips till elever från Aftonbladets journalister.

– Det finaste med den här tävlingen är att vi sett att den engagerar unga från hela landet – från norr till söder och från glesbygd, förort och storstad. Det här är inte bara en möjlighet för unga att nå ut, utan också för oss som journalister att få veta vilka frågor som berör unga i dag. Det är viktigt, inte minst inför valet i höst, att vi hjälps åt att lyfta dessa frågor, säger Jenny Sköld, ordförande och ansvarig utgivare för Mobile Stories.