Sjuksköterskans förslag: Dödsstraff för abort

Publicerad 2023-03-14

Sjuksköterskan Rob Harris vill se dödsstraff för aborter i South Carolina.

Han vill också att ett befruktat ägg ska definieras som en ”person”.

21 lagstiftare ställer sig nu bakom förslaget.

Medlemmar i South Carolinas delstatsparlament i USA överväger nu ett lagförslag som handlar om att kvinnor som gör abort i delstaten ska kunna dömas till dödsstraff.

Förslaget skulle ändra statens lagar och definiera ett befruktat ägg som en ”person”, skriver amerikanska medier.

Det innebär att en abort skulle definieras på samma sätt som ett mord – något som i dagsläget som högst kan ge dödsstraff i South Carolina.

Sjuksköterska bakom förslaget

I nuläget är det lagligt att göra abort upp till slutet av vecka 21 i South Carolina. Tidigare har förslag om att förbjuda abort efter vecka sex lagts fram i delstaten, men det har hittills röstats ner.

Den som nu lämnat in förslaget om dödsstraff för abort är den republikanska politikern Rob Harris, som även är legitimerad sjuksköterska.

Den republikanska politikern och sjuksköterskan Rob Harris.

Rob Harris är även medlem i Freedom Caucus, som består av en grupp konservativa republikaner som syftar att driva det amerikanska högerblocket ännu mer åt höger.

Han vill inte heller se ett undantag för kvinnor som blivit gravida efter en våldtäkt.

Hittills har förslaget fått medhåll från 21 personer. Efter att Högsta domstolen i USA rev upp den nationella aborträtten, ”Roe vs Wade”, har flera liknande förslag lagts fram.

Som det ser ut nu är det olagligt för kvinnor att avsluta en abort efter vecka sex i Texas, men även där har förslag om dödsstraff lagts fram.

”Djupt oroande”

Men förslaget väcker också hård kritik, även från republikanskt håll. Nancy Mace, republikansk kongressledamot i South Carolina, kallar förslaget för en ”oroande trend”.

– Det är djupt oroande för mig som kvinna, som kvinnlig lagstiftare, som mamma och som en som fallit offer för våldtäkt. Jag våldtogs som 16-åring, säger hon, enligt tidningen Rolling Stone.

– Den här debatten både väga båda sidor där man balanserar kvinnors rättigheter och rätten till liv. Vi har inte det här samtalet i DC. Vi har inte det här samtalet hemma. Vi har inte det här samtalet med andra lagstiftare i staten, fortsätter hon.

Demonstranter utanför delstatsparlamentet i Columbia, South Carolina. Arkivbild