Festar varje natt – på dig

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2012-02-16

Utryckningar mot vägglöss ökade 567 procent

Medan du sover festar vägglössen loss på din kropp.

På fem år har Anticimex utryckningar ökat med 567 procent.

– Det var superäckligt, säger Ingrid Whitelock, som tvingades sanera sitt hem tre gånger.

För fem år sedan fick Anticimex 1 763 uppdrag som gick ut på att sanera bostäder från vägglöss. Förra året var motsvarande siffra 11 753.

– Den stora orsaken är att vi reser så mycket som vi gör, säger Jan Jungerstam, biolog vid Anticimex.

Tipsad på Facebook

Vägglössen är väldigt besvärliga att bli av med, något som Ingrid Whitelock från Jönköping fick erfara i november. Under en hotellvistelse i Luleå drabbades hon av flera bett.

– När jag vaknade så kliade det och gjorde ont, men jag var så uppe i föreläsningen att jag inte tänkte mer på det. När jag kom hem sa min dotter att jag hade röda prickar på kroppen, och sedan slog det upp i ansiktet också.

Ingrid förstod inte vad hon drabbats av, utan tog en bild och lade ut på Facebook. En av hennes vänner kände igen betten och varnade Ingrid för vägglöss.

– Det var superäckligt. Man kände sig så smutsig, fastän det inte har något med det att göra.

Lockbete

Vägglössen hade följt med Ingrid hem till Jönköping, och hon har nu tvingats sanera sitt hem i tre omgångar. Sovrummet preparerades med ett slags damm, som skulle skära sönder vägglössen när de kröp fram ur sina gömställen.

– Det äckligaste var när man tvingades lägga sig i sängen för att locka fram dem. Man skulle helst sova i sängen ett antal nätter.

Som mest hade Ingrid 120 bett. Märkena blev stora som tumnaglar och Ingrid beskriver att det tog lång tid innan de försvann från kroppen.

– Jag blev biten i november och vid jul kunde vi fortfarande se märken. Betten kliade och gjorde riktigt ont.

Ingrid har ett tips till alla som tar in på hotell.

– Ställ väskan utanför rummet, gå in och lyft madrassen och dra fingret längs sängramen. Antingen ser du svarta prickar direkt, annars kan du dra fingret längs en ljus yta efteråt. Ser du något rostrött är det blod. Då ska du inte ens gå in i rummet, säger hon.

Följ ämnen i artikeln