Boende plågas av vägglöss: Som att vara tillbaka i Fattig-Sverige

Joel lindar in sängen med plast för att undvika bett

Publicerad 2022-11-02

LIDINGÖ. 27-åriga Joel lyckades hyra ett korttidskontrakt från Lidingö stad men fick en chock när han såg boendet.

Rummet var smutsigt och eftersatt – och kryllade av vägglöss.

– Det är en nedvärderande människosyn att låta någon bo så här, säger Charlotta Huldt, Joels vän och tidigare hyresvärd.

Joel visar runt på sjuan i Högsätrahuset på Lidingö, en av våningarna i det gamla sjukhuset som gjorts om till bostäder. Hans nya hem sedan några dagar.

Det är kalt i korridorerna och smutsigt på golvet. I det gemensamma köket håller kylskåpets handtag på att falla av.

Men det går att leva med. Värre är det med vägglössen som bor i hans rum. Hans tidigare hyresvärd och vän Charlotta Huldt säger att hon blev bedrövad och äcklad över vad hon såg.

– Vi vände och vred på möblerna. Det var som klasar av vägglöss inkilade i listerna och de låg i drivor på golvet, berättar Charlotta.

”Svårt att sova”

De har tagit ut allt i rummet på balkongen. Där visar Joel hur de små skadedjuren kryper runt i både soffa och säng. Han har fått bo kvar hos Charlotta tills i dag, men hon ska flytta från sin lägenhet och i kväll blir hans första natt här.

De har köpt hundra meter plast för att linda runt sängen för att minska hans risk för att han bli biten.

– Det känns inte bra, det blir svårt att sova när man vet att något kan krypa upp på en och bitas, säger Joel.

I ett barnvagnsförråd ligger flera sängar och andra möbler på hög, som tidigare boende som lämnat efter sig. Där syns de också krypa omkring.

Flera grannar plågas också av ohyran. En av dem berättade att han kontaktat hyresvärden som då skickade ut skadedjursbekämpare som sanerade hans rum.

– De måste ju ta hela huset om de ska bli av med dem, säger Charlotta Huldt.

I barnvagnsrummet ligger sängar och andra möbler i en hög.

Lappar om kackerlackor

En annan boende berättar för Aftonbladet att det i våras satt lappar om att det förekom kackerlackor i huset.

Det gamla sjukhuset ska rivas. Men till dess hyrs rummen på cirka 18 kvadrat ut som korttidskontrakt. Boende delar på kök, badrum och tvättstuga.

Många här är nyanlända och flyktingar som anvisats hit av Migrationsverket. Hyran är på mellan 5 000 och 7 000 kronor. De rum som utannonseras via Bostadsförmedlingen ligger ute för omkring 3 000 kronor.

– Det är orimligt att människor bor så här i Sverige 2022. Vi har gjort oss av med Fattig-Sverige redan, ska vi ha tillbaka det? Det är slarv och det är tjänstefel, säger Charlotta Huldt.

”Det är inte en värdig människosyn”, säger Charlotta Huldt.

Hon tycker att de ledande politikerna i Lidingö stad borde skämmas över att hyra ut rummen i det gamla sjukhuset till människor som flytt krig eller på andra sätt är utsatta.

– Jag tänker att människor som kommer hit inte känner sig särskilt uppskattade. Det är inte en värdig människosyn, man signalerar att de här människorna är inte värda att ha en hälsosam och fin boendemiljö.

Bodde med vägglössen i månader

Redan 2018 kom larm från boende om vägglössen. Mitti Lidingö rapporterade då om familjer som bott med skadedjuren i flera månader och fått sår av deras bett.

Familjerna menade att de bett om hjälp länge, medan kommunen menade att de inte fått någon information.

Många som bor i det gamla sjukhuset på Lidingö är nyanlända och flyktingar som anvisats hit av Migrationsverket.

Uppkomsten av ohyran förklarades då med att många nyanlända tagit emot använda sängar och andra möbler från Lidingöbor. Risken för ohyra ökar också i tillfälliga bostäder, enligt saneringsexperter.

Lars Jensen, fastighetsförvaltare på teknik- och fastighetsförvaltningen på Lidingö stad, säger att problemet är kontinuerligt och att man lagt ner tre miljoner på sanering de tre senaste åren.

Man värmebehandlar de drabbade rummen, tar bort socklar och lägger ut kisel.

– De kommer och går. Varje gång vi får en felanmälan kontaktar vi vår saneringsfirma som åker dit och sanerar, säger han.

”Är ett bra boende”

Han menar att det krävs väldigt lite för att få in skadedjuren, och att det inte går att ha en bättre beredskap för att hålla dem borta. Hyresgäster får skriftlig information om vad de ska göra om de hittar skadedjur.

Enligt honom är det inte är möjligt att sanera hela boendet, eftersom man då skulle vara tvungen att evakuera alla boende.

– Man tar rummet som är drabbat och tittar i rummen intill. Man går också runt med sökhundar och sanerar där de ger utslag, säger han.

Tycker du att ni som kommun erbjuder bra och rimliga boenden till de människor som bor där?

– Ja, det är ett bra boende.

Abdelrahman Adam, 26, har kommit som kvotflykting från Sudan. Kontrakten med Migrationsverket är på två år, han har bott här i snart ett och ett halvt år. ”Jag trivs här”, säger han.

Vad grundar du det på?

– Det är ett hyfsat boende med funktionella rum. Sedan är det gamla sjukhusrum så det är inte världens mysigaste. Vi har inte gjort några större ombyggnader för det är planerat att rivas om några år.

– Vi har inte mycket annat att erbjuda här ute, det finns inte många tomställda lägenheter.

Jag tänker att man hade kunnat göra lite mer.

– Självklart går det. Om någon flyttar ut och det ser risigt ut så fixar vi till det.

Varför kostar det olika mycket för nyanlända och de som hyr via bostadskön?

– Kvotflyktingar hyr möblerat. Och sedan vill man väl fylla upp huset, säger Lars Jensen.

Studerade i Kiev före kriget

Joel kommer från Nigeria och studerade en master i internationella relationer i Kiev när kriget bröt ut. I april kom han till Sverige och fram tills nu har han bott hos Charlotta.

På frågan om han kommer försöka hitta någon annanstans att bo så snart han kan blir svaret:

– Nej, just nu ska jag försöka bo här. Det är bra att ha någonstans att sova. Jag hoppas att jag kan göra så det blir bättre för mig och alla andra som bor här.

Joel kom till Lidingö från Kiev, där han studerade internationella relationer innan kriget bröt ut.

Följ ämnen i artikeln