Vill golfa med Jimmie Åkesson – för 50 000

Publicerad 2014-06-04

Navid Modiri avskyr det som Sverigedemokraterna står för. Men just nu förbereder han sig inför att gå en golfrunda med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Jag hoppas det blir dålig stämning ibland, säger Modiri.

Till förmån för Musikhjälpen auktionerade SD-ledaren Jimmie Åkesson i vintras ut en golfrunda med sig själv som motspelare. Kommunikatören och meningsmotståndaren Navid Modiri lyckades med hjälp av privatpersoner skramla ihop till det vinnande budet på 50 000 kronor. På måndag går golfrundan av stapeln och Modiri hoppas kunna lära sig något av mötet med Åkesson.

– Det är viktigt att prata med människor som inte har exakt samma värderingar som du själv. Jag kan sakna den typen av samtal i dag, säger Modiri.

Ser fram emot mötet

Golfrundan kommer äga rum i Blekinge, Jimmie Åkessons hemmaplan. Och även han hoppas på ett givande möte på måndag.  

– Vi är tydliga med att dialog och sakligt meningsutbyte är vad som är värdigt vår demokrati. Efter en EU-valrörelse kantad av skrik och skrän blir detta en tydlig kontrastskillnad, vilket jag ser fram emot, säger Åkesson.

Sedan två år tillbaka driver Navid Modiri nätverket Sverige 3.0, som jobbar med gränsöverskridande samtal för att motverka främlingsfientlighet. Modiri tror på samtal som metod, men menar samtidigt att det inte är riskfritt.

– Det finns risker så fort du gör något som bryter mot normen. Att jag tar den här golfrundan kan nog sticka folk i ögonen. Men jag är redo att satsa på det här, för jag tror på samtalet.

”Det jag gör är inte att legitimera SD”

Trots att Modiri tar avstånd från Sverigedemokraternas politik har han ändå stött på kritik från andra antirasister. Han har fått höra att han legitimerar SD:s politik och kan göra rasismen rumsren genom att ta golfrundan med Åkesson. Men Modiri håller inte med om det argumentet.

– Genom att SD sitter i riksdagen i dag så är de redan legitimerade av tio procent av Sveriges befolkning. Det jag gör är inte att legitimera SD. Det jag gör är att ha ett samtal som i längden syftar till att föra människor närmare varandra.

I Aftonbladet TV:s "Partiprogrammet" ska olika metoder att bemöta främlingsfientlighet diskuteras i kväll. Medverkar gör bland andra Irena Pozar från Nyheter 24, som är tveksam till Navid Modiris golfrunda med Åkesson.

– Jag förstår det Navid gör på ett sätt, men jag skulle inte göra samma sak själv, säger hon.

Medverkar gör även LUF-ordföranden Linda Nordlund, liberala debattören Fredrik Segerfeldt och Aftonbladets politiska chefredaktör, Karin Pettersson. Partiprogrammet sänds live onsdagar 19.00 på Aftonbladet TV.