Norge väntar på historiskt juryutslag

TT TT-NTB

Publicerad 2019-01-28

Eirik Jensen under rättegången i Oslo 2017.

Efter fem dagar har en jury i Norge fortfarande inte kommit fram till om den före detta polisen Eirik Jensen är skyldig eller inte. Jensen har överklagat ett 21-årigt fängelsestraff och hans fall är det sista i Norge som kommer att avgöras av en jury.

De pågående juryöverläggningarna i det uppmärksammade fallet i Norge är historiska på flera sätt. Aldrig tidigare har en jury arbetat så länge utan att kunna fatta beslut. Och dessutom är det sista gången skuldfrågan i ett överklagande avgörs av en jury innan jurysystemet går i graven efter 130 år.

Polischefen Eirik Jensen arbetade med att bekämpa narkotika och gängkriminalitet i Oslo. Men i september 2017 dömdes han av Oslo tingrett till 21 års fängelse för grov korruption och medhjälp till att ha smugglat in nästan 14 ton hasch i landet.

Kodade meddelanden

Eirik Jensens medbrottsling, i medierna kallad "haschbaronen", har erkänt att han under 20 år smugglat in stora mängder hasch till Norge, och att detta möjliggjorts genom att polischefen skickat kodade sms till honom. Han fick viss straffrabatt för att ha samarbetat i utredningen och dömdes till 15 års fängelse.

Jensen har nekat till brott och bland annat hävdat att de kodade meddelandena ingick i ett hemligt projekt. I en bok som gavs ut 2015 förklarar han sig oskyldig och skriver att hämnd kan ha varit motivet bakom anklagelserna mot honom.

Båda överklagade domen i första instans. Kumpanen ville ha strafftiden kortad medan Eirik Jensen överklagade i skuldfrågan.

Lång rättegång

Rättegången i Borgarting lagmansrett inleddes i augusti och avslutades den 23 januari, efter 77 rättegångsdagar. Därefter påbörjade juryn sina överläggningar, som alltså fortsätter på måndagen.

Eirik Jensens försvarare, advokat John Christian Elden, tror att de utdragna juryförhandlingarna betyder att juryns medlemmar är tveksamma.

– De är uppenbarligen mycket tveksamma och gör en grundlig genomgång. Vi kan bara vänta, säger han.

Om juryn finner Jensen skyldig är det upp till domarna att utdöma straff. John Christian Elden överväger att i så fall driva fallet vidare till Høyesterett, Norges högsta domstol.

Följ ämnen i artikeln