Kritiken efter Ulf Kristerssons nya husköp: ”Ett slott”

Publicerad 2023-10-27

Socialdemokraterna ifrågasätter Ulf Kristerssons moral efter nyheten om hans nya husköp.

Statsministern gör återigen affärer med en friskolelobbyist och kan dessutom använda sin nuvarande position för att få verksamheten att rulla, är kritiken.

– Jag antar att han köper det här eftersom han börjat fundera på vad han ska göra efter valet 2026. Han kommer kunna ragga många inflytelserika kunder till godset under tiden som återstår, säger Tobias Baudin (S).

Aftonbladet kunde igår berätta detaljer om statsminister Ulf Kristerssons (M) nya hus i Sörmland. Huvudbyggnaden köps av hans hustru Birgitta Ed och konsulten Göran Thorstenson. Planen är att starta en retreat-verksamhet med kristet tema. Statsministerparet har köpt ett hus intill för privat bruk.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin är kritisk till upplägget.

– Nu växlar han upp affärerna med en av Sveriges största skollobbyister och köper ett slott, säger han.

Fastigheten som Birgitta Ed har köpt tillsammans Göran Thorstensson.

Affärer med lobbyist

Thorstenson sitter i styrelsen för skolbolaget Watma och arbetar för pr-byrån Nordic Public Affairs. Han är också delägare i statsministerparets sommarhus utanför Strängnäs, ett hus som nu ska säljas.

Trots att Ulf Kristersson inte är delägare i verksamhet som hans hustru Birgitta Ed och Göran Thorstenson planerar på gården anser Baudin att upplägget är felaktigt.

– Han är gift med sin fru och då äger de det tillsammans. Alla förstår att de äger det tillsammans och att de återigen gör det med Göran Thorstenson.

Varför är det ett problem?

– Han sätter sina privata affärsrelationer med en av Sveriges största friskolelobbyister, framför att prioritera det som är bäst för Sverige och vår svenska skolsektor. Gör han vad som är bäst för barn, elever och föräldrar i Sverige eller agerar han på ett sätt som hans vän och affärspartner tycker är bäst för hans ekonomi?

Får inte politiker också äga hus med andra?

– Är man Sveriges statsminister får det aldrig råda någon tvekan om huruvida man sätter svenska folket eller sina vänner främst.

Ulf Kristersson och Birgitta Ed.

Har en felaktig bild av köpet

Baudin anser också att Ulf Kristersson kan använda sin nuvarande position för att hitta kunder till verksamheten, vilket kan gynna honom när han slutar med politiken.

– Man kan ana att det finns en tanke om vad han ska göra efter valet 2026 här. Jag förstår att han börjar fundera på det, det ser inte bra ut i opinionsmätningarna.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson. Hans pressekreterare Hanna Strömberg svarar i ett sms: ”Tobias Baudin verkar ha fått en felaktig bild av husköpen. Statsministerns fru har, tillsammans med sin tidigare företagspartner köpt den större fastigheten, den kommer fungera som en mötesplats för grupper av konfirmander, ungdomar och andra som söker stillhet och reflektion. Statsministern och hans fru har köpt ett separat hus på en grannfastighet. Detta för privat bruk. Det finns alltså inget som helst gemensamt ägande i detta mellan statsministern och Thorstenson.”