Ulf Kristersson säljer sitt sommarhus – frun köper herrgård för ”existentiell hälsa”

Uppdaterad 2023-10-27 | Publicerad 2023-10-26

Ulf Kristersson ska sälja sitt sommarhus vid Mälaren.

Statsministern kommer istället äga ett hus på hustrun Birgitta Eds nya herrgård – som hon köper med konsulten Göran Thorstenson.

Herrgården ska vara en mötesplats för retreat, reflektion och tystnad.

Statsminister Ulf Kristersson meddelar i dag på sociala medier att hans hustru Birgitta Ed köpt herrgården ”Vängården Fållökna” som ligger i Sörmland. Statsministerparet har också köpt en fastighet som ligger intill huvudbyggnaden för privat bruk.

Birgitta Ed köper herrgården tillsammans med sin tidigare företagspartner Göran Thorstenson, som i dag arbetar på pr-byrån Nordic public affairs.

Förverkligar en dröm

Göran Thorstenson är även delägare i statsministerparets sommarhus som ligger på en udde i Mälaren, utanför Strängnäs.

Ägarupplägget har fått kritik, bland annat från Socialdemokraterna som anser att det är fel av statsministern att äga ett hus tillsammans med en ”friskolelobbyist”. Nu kommer sommarhuset i Mälaren säljas, enligt Thorstenson.

– Statsministerparet har inte kunnat använda det eftersom Säpo inte tillåter det. Vi kommer avyttra den fastigheten, det här är ett sätt att förverkliga den dröm och plan som Birgitta och jag har haft säger han.

Vad ska det bedrivas för verksamhet i herrgården?

– Det ska bli ett slags retreatverksamhet, för reflektion och tystnad. Ett sätt att koppla av från vardagen och söka svar inom sig själv, det finns en väldig efterfrågan på det i dag.

Ulf Kristersson (M) tillsammans med frun Birgitta Ed.

Kristersson: Jag är så glad

Herrgården har sedan 60-talet drivits i kristen tradition, det finns ett kapell i byggnaden och den är klassad som en kyrkobyggnad, enligt Thorstenson. De nya ägarna kommer att föra den kristna traditionen vidare, Birgitta Ed arbetar sedan ett par år tillbaka som präst.

Vad säger du om kritiken mot att Ulf Kristersson äger fastigheter tillsammans med dig?

– Jag tycker den är irrelevant och har inget med verkligheten att göra. Det har inte haft någon betydelse när vi nu skiftar till Fållökna. Nu kommer jag inte längre att äga någon fastighet ihop med Ulf, säger Thorstenson.

Herrgården låg nyligen ute på Hemnet för närmare 13 miljoner kronor. Göran Thorstenson säger att han och Birgitta köpte den för 5,5 miljoner kronor. Huset som statsministerparet köpt för privatbruk kostade 2,75 miljoner kronor. Fastigheten rymmer också ett tredje hus som Thorstenson köpt för 2,75 miljoner kronor.

Existentiell hälsa

Ulf Kristersson skriver på Facebook:

”Nu kommer Birgitta driva denna rätt unika plats vidare – parallellt med sitt arbete som församlingspräst i Svenska kyrkan. Jag är så glad för hennes skull. På lite sikt kommer jag och Birgitta dessutom att renovera ett helt separat hus på en grannfastighet, som vi samtidigt har köpt för privat bruk.”

Birgitta Ed skriver på Facebook:

”Jag är övertygad om att vår tid behöver fler platser där människor kan mötas på djupet och där dialog och gemenskap får stå i centrum. Jag är därför glad att jag nu tagit ett steg för att förverkliga en dröm. Tillsammans med några kloka människor kommer vi under nästa år att starta en verksamhet för att arbeta med existentiell hälsa.”

Följ ämnen i artikeln