FRI EFTER 20 ÅR

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-13

Demokratikämpen Aung San Suu Kyi första ord i frihet: ”Vi måste arbeta tillsammans”

Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi, 65, är fri efter många års husarrest.

När hon kom ut möttes hon av hundratals anhängare.

– Det är ett steg i rätt riktning, men regimen vet vad de gör, säger Aye Chan Naing, chef på den oberoende medieorganisationen Democratic Voice of Burma.

När Aung San Suu Kyi klev ut från sitt hus där hon sutiit i husarrest möttes hon av en jublande folkmassa.

Oppositionsledaren ställde sig på en låda och vinkade och log mot anhängarna, uppger utländska reportrar på plats.

Hennes röst överröstades av den glada folkmassan, berättade BBC:s korrespondent i direktsändning.

"Arbeta tillsammans"

– Vi måste arbeta tillsammans, i enighet, för att uppnå våra mål, sade en rörd Suu till de jublande anhängarna, enligt Reuters vittnen.

Någon kastade åt henne en blomma som hon fäste i sitt hår.

När myndigheterna i Burma på förmiddagen svensk tid började ta bort barrikaderna vid Aung San Suu Kyis hus rusade folkmassan mot hennes hem. Enligt AFP gick regeringsrepresentanter in i huset där oppositionsledaren har suttit i husarrest för att läsa upp en frigivningsorder.

Rusar mot huset

Aung San Suu Kyi har tillbringat större delen av de senaste 20 åren som fånge.

– Det är oerhört glädjande att Aung San Suu Kyi nu äntligen är fri. Hon är ett föredöme för alla oss som tror på demokrati och mänskliga rättigheter. Jag uppmanar regimen att frige alla politiska fångar i Burma, krävde statsminister Fredrik Reinfeldt i ett pressmeddelande i dag.

– Frisläppandet betyder att det nu finns en demokratirörelse i Burma. Nu kan hon verka bland sina sympatisörer, säger Aftonbladets ledarkrönikör Jesper Bengtsson som skrivit biografin "En kamp för frihet" om Aung San Suu Kyi.

Men kommer hon inte känna en oro för att bli inlåst igen om hon börjar arbeta politiskt?

– Hon är nog orolig för det, men det hindrar henne inte.

Stöd från omvärlden

Aye Chan Naing, chef på Democratic Voice of Burma, berättar att glädjen är stor i hans gamla hemland Burma. Hans ser frigivningen som ett stort steg åt rätt håll.

– Hon kommer säkert att leda demokratirörelsen precis som tidigare. Men troligen testar hon en annan taktik den här gången, säger Aye Chan Naing till Aftonbladet.

Han dementerar alla rykten om att Suu Kyi ska ha förlorat kamplusten under den långa tiden i husarrest.

– Folk som har träffat henne förändras. Deras rädsla för regimen försvinner. Hon är fortfarande 100 procent stark, säger han.

"Regimen vet vad den gör"

Samtidigt är Aye Chan Naing pessimistisk.

– Regimen vet vad den gör. Suu Kyi är ett mindre problem för dem när hon är fri än som inspärrad. Och de kan alltid fängsla henne igen, precis som de gjort flera gånger tidigare.

Det är långt kvar till en demokratisk förändring i Burma, enligt Aye Chan Naing.

– Det kommer inte att ske inom tio år, kanske inte ens inom 20 år, säger han.

Möte i morgon

Formellt finns i dagsläget inga reserestriktioner för Suu Kyi. Enligt Jesper Bengtsson kommer det att visa sig när hon försöker lämna Ragoon.

Nu väntar världens alla medier på att få en intervju med demokratikämpen. Men frågan är hur många utländska medier som kommer att få intervjua oppositionsledaren.

– Jag vet att hon ångrar att hon gjorde sig så tillgänglig förra gången hon släpptrs fri. Det tar mycket tid och gör att fokus flyttas från hennes arbete i Burma. Hon prioriterar nog att bygga sin rörelse.

Suu Kyi inbjuder sina anhängare till ett möte på söndagen i oppositionspartiet NLD:s lokaler, där hon kommer att tala.