Världsberömd krigsreporter dödad i Homs

Publicerad 2012-02-22

Två journalister döda Två utländska journalister har dödats och tre skadats i en granatattack mot den syriska staden Homs, säger aktivister.

Två utländska journalister har dödats och tre skadats i en granatattack mot den syriska staden Homs, säger aktivister.

En av de döda är enligt aktivisterna franske fotografen Remi Ochlik, 28.

Den andra uppges vara den världsberömda krigskorrespondenten Marie Colvin, 55.

Nyheten kom från TT cirka tjugo minuter över tio på onsdagsmorgonen.

När attacken ska ha inträffat är ännu inte känt.

Världberömd reporter dödad

Aktivister uppgav till BBC att det rör sig om en amerikansk och en fransk journalist, och bara minuter senare släpptes två namn.

Det ena dödsoffret ska vara den 28-årige fransmannen Remi Ochlik, som har arbetat i Haiti, Kongo-Kinshasa och inte minst i Tunisien, Egypten och Libyen i samband med upproren där det senaste året.

Den andra som omkommit uppges vara den världsberömda och flerfaldigt prisbelönade amerikanska krigskorrespondenten Marie Colvin, som arbetar för brittiska Sunday Times.

Krigsreporter i 20 år

Reportern Marie Colvin var född i USA, men har under många år varit bosatt i London.

Colvin har rapporterat från många krig och oroshärdar. Hon överlevde strider i Sri Lanka när hon följde inbördeskriget i landet – men förlorade ett öga vid angreppet som tros ha genomförs av regeringstrupper.

Colvin har även följt konflikten i Tjetjenien där hon rapporterade från rebellernas gömda läger och var också på plats på Balkan när prickskyttar spred skräck i Sarajevo.

”Lever i fruktan”

Så sent som i går rapporterade hon för brittiska BBC, om hur hon sett barn dö samma dag. Colvins senaste reportage för den egna tidningen publicerades i söndagens Sunday Times.

"Vi lever i fruktan för en massaker", löd rubriken i artikeln om tillvaron i Baba Amr:

”Den mänskliga tragedin är närmast obegriplig. Invånarna lever under terror. I princip varje familj jag träffar har tvingats uppleva hur en anhörig dödas eller skadas i en attack.”

Tidningen beskrev henne som den enda brittiska journalisten i den belägrade stadsdelen – typiskt för Colvin, som gjort sig känd för att åka först till ställen dit ingen vill åka – och stanna längst.

I oppositionens fäste

Västjournalisterna dödades när granater träffade ett provisoriskt mediecenter i Baba Amr, en stadsdel som är ett fäste för oppositionen, sade aktivisten Omar Shaker till AFP.

Flera andra människor sades också ha dödats och skadats. Bland de skadade finns tre utländska journalister, enligt AFP.

Frankrike kräver att dess ambassadör ges fri lejd in i Homs så att skadade journalister kan ges vård. Edith Bouvier från tidningen Le Figaro uppges vara allvarligt skadad. Frankrike kallade också upp Syriens ambassadör i Paris.

President Nicolas Sarkozy kräver kollegan Bashar al-Assads avgång.

– Det här visar att nog är nog, den här regimen måste bort, sade Sarkozy.