Hovrätten friar alla utom fyra åtalade

Publicerad 2013-05-14

Hells Angels stormade familjefest

Femton män fälldes i december för överfallet mot Svineri MC:s familjefest. I dag friade Göta hovrätt elva av dem.

– Jag tycker att hovrätten inte har sett till helheten, säger Åsa Adolfsson, kammaråklagare.

Totalt 19 män åtalades till en början för överfallet mot Svineri MC:s familjefest. 15 av dem dömdes i Göteborgs tingsrätt i december. Efter att målet överklagats till Göta hovrätt frias nu ytterligare elva av de som då dömdes.

Döms för grov misshandel

Nu återstår fyra män som döms för grov misshandel, egenmäktigt förfarande och skadegörelse. Hovrätten förlänger deras fängelsestraff från två år och sex månader till fyra års fängelse.

Samtliga av de som åtalades har anknytningar till Hells Angels antingen som fullvärdiga medlemmar, prospects eller genom supporterklubbarna Red Devils MC och Red & White Crew.

”Förväntad utgång”

Hovrätten konstaterar att det visserligen går att bevisa att fler av de nu friade männen har varit på platsen. Det har bland annat säkrats blodspår på de åtalade männens kläder som kom från några av de misshandlade. Däremot, konstaterar hovrätten, räcker det inte med att bevisa att männen har varit på platsen för att de ska kunna fällas som gärningsmän.

– Det var en förväntad utgång. Jag hade trott att domstolen skulle säga så redan i tingsrätten. Om man är jurist så förstår man att bevisningen inte höll för någon fällande dom, säger Bo Runnquist, försvarsadvokat för en av de nu friade männen.

Ingen organiserad brottslighet

Hovrätten har dessutom, till skillnad från tingsrätten, bedömt att det inte rör sig om organiserad brottslighet i lagens mening.

– Men vem kan då ligga bakom med så många HA-medlemmar eller deras underorganisationer på en och samma plats? Jag tycker att hovrätten inte har sett till helheten, säger Åsa Adolfsson, kammaråklagare.

Hon kunde i dag ännu inte svara på om målet eventuellt ska överklagas till Högsta Domstolen.