Bolid sken upp Texashimlen: Vackert turkos

avNiklas Eriksson

Här lyser det turkosa eldklotet upp Texas-himlen.

Från hela staten kommer rapporter om himlafenomenet som Christopher Cato fångade på film.

Christopher Cato körde i Killeen-området i Texas när himlen plötsligt lyste upp. I skyn dundrade ett turkosfärgat eldklot fram. Cato fångade fenomenet med sin kamera han monterat upp i bilen, uppger ABC News.

Fenomenet syntes över stora delar av den vidstträckta staten.

Mary Ann Miron som såg eldklotet beskriver också att hon hörde en smäll när det exploderade i skyn.

– En gigantisk bolliknande meteorit ändrade hela tiden färg i hela regnbågens skala innan den förvandlades till en fantastisk turkos, säger hon till ABC.

Sannolikt rör det sig om en så kallad bolid, en bit av en meteor som sedan allt som oftast brinner upp när den når jordens atmosfär. Liknande skådespel i himlen sker några gånger per år.

Rymdstenarna färd mot jorden fångas ofta av kameror som ständigt är riktade upp mot rymden. Bara i Sverige finns tio kameror i det Svenska meteornätverket som bevakar himlen.

Kamerorna gör det möjligt att räkna ut var i atmosfären en sten trätt in och med vilken hastighet. Då är det också möjligt att ut stenens bana, och på så vis avgöra var stenen kommit från.

Det kan också göra det möjligt att hitta eventuella rester av rymdstenen som ”överlevt” jordens atmosfär och faktiskt kraschat på vår planet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden

Texas