Humanitära korridorer öppnas i Ukraina – leder till Ryssland

Macron anklagar Putin för hyckleri och cynism

Uppdaterad 2022-03-08 | Publicerad 2022-03-07

Flera av Rysslands utlovade humanitära korridorer leder till Ryssland och Belarus, enligt kartor som publicerats av den ryska nyhetsbyrån Ria.

Ukrainas regering fördömer erbjudandet och kallar det ”fullständigt omoraliskt”.

Eldupphöret infördes på begäran av den franska presidenten Emmanuel Macron, som nu rasar mot Putin.

Följ ämnen
Ukraina

Tidigt på måndagsmorgonen tillkännagav den ryska militären att en vapenvila ska införas i flera städer i Ukraina, rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass med hänvisning till det ryska försvarsdepartementet.

Vapenvilan och de ”humanitära korridorerna” gäller från klockan 10.00 svensk tid i Kiev, Mariupol, Charkiv och Sumy.

Men det ryska erbjudandet har inte tagits emot väl av Ukrainas regering. Kartor som publicerats på den ryska nyhetsbyrån Ria visar att flera av korridorerna leder till Ryssland och Belarus, rapporterar Reuters.

En talesperson för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Rysslands agerande är ”fullständigt omoraliskt”.

En man flyr från eld och rök i utkanten av Kiev.

Vägarna leder till Ryssland och Belarus

Enligt Tass har beskedet om vapenvilan meddelats till flera internationella organisationer.

"Denna information har kommunicerats till relevanta strukturer inom FN, OSSE, Internationella Rödakorskommittén och andra internationella organisationer, inklusive media", står det i ett uttalande.

Enligt kartan kommer korridoren från Kiev att leda till den belarusiska staden Gomel. Därifrån kan flyktingar sedan flygas till Ryssland, enligt Ria.

Korridorer från Mariupol och Sumy leder till andra ukrainska städer och till Ryssland. Ryska försvarsministeriet uppger också att de som vill lämna Kiev också kommer kunna transporteras direkt till Ryssland.

Drönare ska också användas för att övervaka evakueringen.

Macron rasar mot Putin

Att vapenvilan införs görs på begäran av president Emmanuel Macron, som talade med Rysslands president Vladimir Putin på söndagen, enligt Tass.

På måndagen har Macron anklagat sin ryska motsvarighet Putin för cynism och hyckleri efter besked om var korridorerna leder, rapporterar AFP

Hur beskedet mottagits av civilbefolkningen, hur många som evakuerats och hur det går med eldupphöret är oklart på måndagseftermiddagen.

Människor försöker fly på Kievs tågstation den 4 mars.

Intensiva attacker under natten

Kriget i Ukraina går nu in på den tolfte dagen efter ännu en natt av intensiva angrepp mot flera städer i landet.

Bara timmar innan beskedet om vapenvilan uppgav ukrainsk militär att Ryssland ”har börjat samla styrkorna” för ett anfall mot Kiev.

Enligt uttalandet på Telegram avancerar ryska stridsvagnar och infanterifordon nära Irpin i Kievs västra utkanter. Även från öster uppges ryska trupper vara på väg mot Kiev via Brovarsky och Boryspil.

Människor på flykt från Iprin, Ukraina på söndagen. I dag planeras en vapenvila för att skapa ”humanitära korridorer” för civila.

Från hamnstaden Mariupol kommer också nya rapporter om hårda strider och i byn Tuzla i Odessa-området har bland annat ”kritisk infrastruktur” träffats av missiler. Tidigt på morgonen utsattes även kuststaden Mykolaiv för intensiva raketattacker, skriver New York Times.

Flera städer larmar också om att det råder brist på mat, vatten, mediciner och vårdmaterial. Elen, mobilnätet och internet ligger också nere på flera håll i landet och flera internationella hjälporganisationer larmar om att situationen är akut.

Ryssland uppger att vapenvilan sker efter den franske presidentens önskemål.

Tidigare försök till vapenvila har misslyckats

Under helgen har två försök till vapenvila och öppnandet av humanitära korridorer gjorts i Mariupol. Internationella Rödakorskommittén uppskattar att 200 000 människor försökte fly, men båda försöken till evakuering misslyckades.

I helgen beskrevs situationen i Mariupol som ”hjärtskärande” av Röda Korsets internationella kommitté (ICRC), som kämpat med att upprätta en vapenvila.

"Vi förblir i dialog med de olika parterna om en säker passage för civila från de olika städer som drabbats av konflikten", skrev ICRC på Twitter på lördagen.

Rysk och ukrainsk militär har beskyllt varandra för att försöken till tillfälliga eldupphör i Mariupol har misslyckats.