Wolfgang Hansson: ”Ett pinsamt nederlag”

Först fick Donald Trump bakläxa på sitt inreseförbud för muslimer. Två gånger.

Nu hamnar ett annat av hans viktigaste vallöften i papperskorgen.

Ett pinsamt nederlag som riskerar att torpedera hans fortsatta presidentkarriär medan Obama kan jubla.

På valmöte efter valmöte runtom i USA hörde jag Donald Trump under valrörelsen lova att det första han skulle göra i Vita huset var att avskaffa Obamas sjukvårdsreform.

Valet gav honom dessutom den fördelen att han fick egen majoritet i både representanthuset och senaten. En sällsynt lyx för en president. Ändå tvingas han nu bita i gräset.

Bakslaget är en typisk följd av av Trumps bristande politiska erfarenhet och stora otålighet. Som affärsman vill han att saker ska gå fort. I politiken krävs det tålamod och uthållighet.

Synade Trumps bluff

Inför omröstningen spelade Trump högt och gav ett ultimatum till de republikanska politikerna som han är van funkar i affärsvärlden; rösta för förslaget eller så drar jag tillbaka mitt stöd när ni ska väljas igen efter två år.

Partikamraterna synade Trumps bluff. Hellre än att riskera ett nederlag så drog presidenten tillbaka förslaget.

Det innebär att Trump är kraftigt försvagad inför nästa kraftmätning med kongressen.

Sjukvårdsreformen var Barack Obamas främsta insats under sina åtta år i Vita huset. Över 20 miljoner amerikaner som tidigare stod utan sjukförsäkring omfattas nu av ett grundskydd.

I inget annat utvecklat land i världen anses det kontroversiellt att befolkningen ska omfattas av ett skydd ifall de blir sjuka som gör att de kan få nödvändig vård.

På sjukvårdens område var USA fram till Obamacare ett u-land. Har du ett jobb och är försäkrad via din arbetsgivare har du ett hyfsat grundskydd men för alla de miljoner amerikaner som inte har ett fast jobb eller råd att teckna en privat försäkring kunde även en lättare åkomma ruinera dem ekonomiskt eller få dem att avstå från att söka nödvändig vård.

För den som är rik erbjuder USA en fantastisk spetssjukvård. Men den som är fattig och oförsäkrad får ingen vård så länge det inte handlar om livshotade skador efter en bilolycka, skottdrama eller liknande akutvård.

Obamas eftermäle är helt beroende av om Obamacare överlever hyfsat intakt eller inte.

Donald Trumps presidentskap är lika beroende av att han lyckas ersätta reformen med något annat.

Ingen mirakellösning

När Trump blev vald lovade han i sedvanligt kaxig stil att på rekordtid ersätta Obamacare med något som var både mycket billigare och mycket bättre.

Men Trumps experter kunde inte trolla med verkligheten. Det finns ingen mirakellösning där fler kan få sjukförsäkring utan att det kostar mer.

Republikanska politiker börjar upptäcka att det var lätt att kritisera Obamacare men väldigt svårt att ersätta det med något annat utan att miljontals amerikaner ska förlora sin sjukförsäkring.

Trumps förslag till ny försäkring får kritik både från republikaner till vänster som inte vill medverka till att fler blir oförsäkrade och högerrepublikaner som menar att Trumps förslag är alltför likt Obamacare och innebär fortsatt höga kostnader för staten. Tillsammans var de så många att presidenten stod inför en besvärande förlust.

Trumps övriga reformer när det gäller exempelvis satsningar på infrastruktur är beroende av att det sparas in stora summor på sjukförsäkringen. Utan det riskerar ett antal av hans andra vallöften att inte bli verklighet.

Inledningen i Vita huset har redan varit lite av ett fiasko för Trump när hans förslag till inreseförbud, även det ett viktigt vallöfte, stoppats två gånger av domstolarna.

Nu när han även misslyckats med att ersätta Obamacare sätter det en definitiv förlorarstämpel på Trumps administration.

För en som ständigt beskriver sig som en vinnare är det fatalt.