Bussföraren Åke fick corona – dog på sin bröllopsdag

Maken: ”Den lyckligaste dagen i mitt liv kommer förknippas med sorg”

Uppdaterad 2020-04-22 | Publicerad 2020-04-21

Minst fyra busschaufförer har dött av covid-19 i Sverige.

Åke Olsson, 73, ryckte in när det var busskaos i Stockholm – men smittades och dog.

– Vi hade trott att vi skulle få många år tillsammans, säger systern Eivor Stavström.

Åke Olsson jobbade för Storstockholms lokaltrafik i hela sitt liv. Han var 73 år och pensionerad, men brukade jobba extra som busschaufför när det var personalbrist.

Så även under coronapandemin.

– Han tyckte det var roligt att komma ut och träffa folk, och sina kompisar på bussdepån. Han var ju en social person. Så när det här corona kom och många var hemma, då var det klart att han ställde upp, säger systern Eivor Stavström, 70.

Åke körde innerstadsbuss för Keolis under samma dagar i mars som Aftonbladet rapporterade om trängselkaos i Stockholms busstrafik.

Onsdagen den 25 mars fick han feber efter att ha jobbat ett morgonpass.

– ”Det är väl inte corona du fått”, frågade jag. Nej sa han, det är nog influensa. Så ringde jag efter någon dag och då var han sämre. Han var fortfarande inne på att det kunde vara influensan. Men sen gick det ju fort, säger Eivor Stavström.

Åke Olsson i ett pariserhjul på Stockholm Pride, 1 augusti 2014.

Dog på sin bröllopsdag

Systern är besviken på att Åke inte fick vård tidigare, trots att han uppvisade rejäla symtom.

– Det var andningen, yrsel, kräkningar, hosta, feber... han fick rubbet. Jag var på honom om att ringa till 1177 och åka in till sjukhus, men det fick han inte.

Åke var ingen rökare och hade inga bakomliggande sjukdomar. Men han drabbades hårt.

Den 2 april hämtades Åke Olsson av ambulanspersonal i skyddskläder, och fördes till Södersjukhuset. Timmar senare lades han i respirator.

På påskdagen, den 12 april, dog Åke Olsson. Det var hans tolvåriga bröllopsdag med maken Normunds Andersons.

”Dagen som en gång var den lyckligaste i mitt liv kommer att förknippas med sorg i fortsättningen”, skriver Normunds Andersons till Aftonbladet.

Maken är själv sjuk, sannolikt smittad av coronaviruset, men på bättringsvägen.

”Jag kallade honom för världens bästa Åke. För att han var det”, skriver han.

 

Kunde inte ta farväl

Normunds Andersons har förlorat sin man, Eivor Stavström har förlorat sin storebror. Åke hade också en vuxen son.

Eivor Stavström, 70.

– Det är en stor saknad. Vi stöttade alltid varann, i alla lägen liksom, säger Eivor Stavström.

Eivor och Åke ringde varandra nästan varje dag och umgicks så ofta de kunde. Närmast var det tänkt att alla syskon skulle komma till Eivor och fira hennes 70-årsdag.

– Det var redan bokat och klart alltihopa, innan det här corona kom. Vi skulle träffas och ha lite mysigt här. Men ja, nu blir det ju inte så.

Hur känns det att fylla 70 år, i dessa tider?

– Det är inte det bästa kan jag säga, jag hade hellre avstått. Alla vi syskon är pensionärer nu och tänkte att vi skulle få mer tid att åka på resor tillsammans. Men den här påsken var den värsta vi har varit med om. Och det är mycket bekymmer fortfarande, vi vet ju inte hur det blir med begravning heller. Kan vi ens träffas?

Covid-19 är en synnerligen hemsk sjukdom eftersom man inte kan ta ett ordentligt farväl, säger Eivor.

– Det var ju inget värdigt i det här. Vi kunde inte åka dit, sitta med honom, ingenting. Hans son hälsade på honom i full skyddsutrustning. Han sa: ”att sitta och hålla pappa i handen med gummihandskar, det är inte samma sak”.

Karta från 1989. Åke Olsson jobbade länge som trafikplanerare på Stockholms Spårvägar. Enligt hörsägen ligger han bakom att tunnelbanans linjer fick färgerna grön, röd och blå. Aftonbladet har inte kunnat verifiera historien, men mycket talar för att Åke hade ett finger med i spelet.

Arbetsgivaren: ”Det är fruktansvärt”

Bussdepån i Hornsberg i Stockholm har förlorat tre kära kollegor i covid-19. Åke Olsson, en annan bussförare och en person som arbetade med postutdelning, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Varje person som går bort är viktig ur många aspekter, inte bara för Keolis utan också som människa. Det är fruktansvärt, det går inte att säga något annat, säger Karin Nilsson Malmén, kommunikationschef på arbetsgivaren Keolis.

Företaget vill inte uttala sig om specifika fall. Med hänvisning till det vill Keolis inte heller kommentera att Åke tilläts köra buss trots att han var över 70 år.

– Rent generellt så har vi fört vidare Folkhälsomyndighetens rekommendationer att personer som är över 70 år inte ska jobba, och ska se till att isolera sig. Det har vi varit noggranna med att föra vidare, både till bolagets chefer och till all personal, säger Karin Nilsson Malmén.

Familjen har fått fina kondoleanser, både från kollegor och Keolis.

– De skulle sätta upp ett foto på honom och tända ljus. Många har skrivit till oss om hur bra Åke har varit. Han har ju varit trafikledare och så. Alla tycker att han har varit snäll och go, trevlig och hjälpsam, säger Eivor Stavström.

”Det var ett val han gjorde”

Systern är övertygad om att Åke smittades av coronaviruset i samband med att han körde buss.

Men hon känner heller ingen bitterhet mot arbetsgivaren.

– Nej, det kan jag faktiskt inte säga. Åke hade kunnat säga ”nej, jag vill inte köra nu när det är corona”. Det var ju ett beslut han tog. Jag tror inte han trodde att han skulle få det överhuvudtaget. Och skulle han få det tänkte han väl att det skulle bli som en förkylning, eller vad vet jag. Jag tror inte att han såg allvaret i det, faktiskt.

Åke Olsson blev 73 år.

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN