Här omskolas SAS-personal – till att jobba inom vården

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-04-01

Det råder ett överskott på flygplanspersonal – samtidigt som vården går på knäna.

Det försöker man nu åtgärda på Sophiahemmet där kabinpersonal får en snabbkurs i sjukvård.

– Jag vill vara med och bidra. Jag tycker att man har en skyldighet att hjälpa till, säger Mathilda Malm, flygvärdinna på SAS.

I mitten av mars meddelade SAS att man pausar stora delar av sin verksamhet och att upp emot 10 000 personer permitteras då bolaget minskade arbetsstyrkan med upp till 90 procent.

– Det var självklart jättetråkigt men också förståeligt med tanke på situationen, säger Filip Palmgren, 21, timanställd som kabinpersonal på SAS.

Han är nu en av 300 personer från SAS som nu erbjudits en sjukvårdsutbildning på Sophiahemmet Högskola i Stockholm. Tanken är att Sophiahemmet ska utbilda SAS-personal som nu inte har arbetsuppgifter och därför istället ska arbeta som sjukvårdsbiträden i vården.

– Den här gruppen kommer att kunna avlasta vårdpersonalen med att ta hand om patienter genom en rad olika uppgifter. Mottagandet har varit enormt och arbetsgivare från hela Sverige har hört av sig, säger Johanna Adami, rektor vid Sophiahemmet Högskola.

Mathilda Malm och Filip Palmgren från SAS får en snabbkurs i sjukvård.

”Känns bra att kunna hjälpa”

Utbildningen pågår i tre dagar och redan på torsdag ska de första studenterna påbörja arbetena som vårdbiträde. I dag gör en av grupperna sin sista dag av utbildningen och idag ska de få göra praktiska övningar och får byta om till gröna sjukvårdskläder.

– De får lära sig mata patienter, ledsaga patienter, om hygien och att städa och tvätta samt att möta människor som är i slutfasen av sina liv, säger Johanna Adami.

Mathilda Malm, 23, är timanställd som flygvärdinna på SAS och gör nu sin tredje dag av utbildningen. Hon kommer sedan att börja arbeta inom hemtjänsten och ha hand om äldre.

– Det är helt nytt för mig men det ska bli kul. Det känns bra att kunna hjälpa till och bidra med min kunskap, särskilt nu i den här kritiska situationen, säger Mathilda Malm.

Mathilda Malm och Filip Palmgren från SAS får en snabbkurs i sjukvård.

”Nappade direkt”

Precis som Mathilda Malm kände Filip Palmgren med en gång som han fick information om utbildningen att han ville ta chansen.

– Jag fick mejl om det och nappade direkt. Jag kände att jag inte bara ville sitta hemma och vänta på att det ska gå över, utan vara med och bidra. Det verkade intressant och som en bra möjlighet, säger han.

Chriss som också gör sin sista dag av kursen tycker att det är positivt att Sophiehemmet vände sig mot just kabinpersonal för att hjälpa till i vården.

– Det stärker vår yrkesidentitet och det är inte alla som vet att vi har medicinsk kunskap. Många har en bild av att en flygvärdinna bara är en servitris i luften men nu ser man vår andra kompetens, säger Chriss.