KLM i rättegång om grönmålning

Publicerad 2023-12-20

KLM är indragen i en rättsprocess huruvida man får  eller kan, hävda att man kan flyga hållbart.

Nederländska flygbolaget KLM är anmält för grönmålning och fossil reklam och nu inleds en process som ska avgöra om bolagets reklam är korrekt eller inte. Något som kan få konsekvenser för hela flygindustrin, rapporterar Reuters.

Miljögruppen Fossil Free har stämt KLM för den nu nedlagda kampanjen, vilken ses som ett pilotfall för flygindustrins miljöpåståenden. En sektor som bidrar avsevärt till växthusgasutsläppen.

Det är organisationen Fossil Free som hävdar att det inte finns något sätt att flyga ansvarsfullt och att KLM bör förbjudas att göra liknande påståenden, inklusive referenser till att de blir "mer hållbara".

– En flygbiljett är den mest miljöskadliga produkten en konsument kan köpa, sade Fossil Frees advokat Danielle Brouwer i rättssalen, enligt Reuters.

KLM, den nederländska delen av Air France-KLM, svarade att de inte förnekar att utsläppen är ett problem, men att de har rätt att informera om de förändringar som de genomför.

Tillsynsmyndigheter och reklamövervakare i Europa har skärpt granskningen av företags miljöpåståenden för att stävja påståenden om att en produkt eller tjänst är mer hållbar än den utger sig för att vara.