Ukraina totalförstörde ryska landningsfartyget – har sjunkit i hamnen

Publicerad 2023-12-27

Ukraina fortsätter sänka skepp.

Slaget mot hamnen på Krim och stridsfartyget Novotjerkassk beskrivs som en av ryska flottans största förluster.

Totalt har 16 fartyg i Svartahavsflottan eliminerats sedan kriget bröt ut, enligt ukrainska Euromaidan press.

På annandagen slog Ukraina till i en nattlig attack mot hamnstaden Feodosija på Krim-halvön med en enorm explosion och brand som följd.

Det ryska landstigningsfartyget Novotjerkassk hade träffats och Ukraina har beskrivit attacken som en stor succé. En av ryska flottans största förluster de senaste månaderna, rapporterar New York Times.

Ryssland har bekräftat att hamnen och fartyget attackerats och hävdat att två ukrainska stridsflyg låg bakom angreppet, men har i övrigt varit förtegen om omfattningen kring skadorna. Enligt ryska försvarsministeriet ska de två ukrainska Su-24-flygplan ha skjutits ned efter attacken, rapporterar TASS.

Uppgifter: Över 30 sjömän saknade

77 personer uppges ha befunnit sig ombord på fartyget, rapporterar Astra, en oberoende rysk nyhetsförmedlare, baserad i USA, med hänvisning till anonyma källor. 33 sjömän uppges vara saknade och 19 personer ska ha skadats, enligt Astra. En 64-årig kvinna som jobbade i hamnen dog i samband med attacken och ytterligare fyra civila ska ha skadats.

Ryssland bekräftar att skeppet har skadats, medans Ukraina påstår att det förstördes helt i attacken

Bilder som ukrainska Euromaidan press publicerat visar att det 112 meter långa fartyget Novotjerkassk sjunkit i hamnen.

Enligt Euromaidan var Novotjerkassk det 16:e ryska fartyget som Ukraina sänkt eller totalförstört och ytterligare 12 fartyg ska ha skadats under kriget, rapporterar Euromaidan med hänvisning till Dmytro Pletenchuk, talesperson för den ukrainska marinen.

Zelenskyjs hånfulla pik mot ryska flottan

Timmar efter attacken uttryckte president Volodymyr Zelenskyj sin tacksamhet mot det ukrainska flygvapnet och antydde sarkastiskt att Ryssland fått ännu en ubåt.

”Jag är tacksam för vårt flygvapens imponerande förstärkning av den ryska undervattensflottan i Svarta havet med ytterligare ett fartyg”, skriver han på Telegram.

Ryska krigsskeppet Novotjerkassk i Istanbul 2021.

Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps skriver på X att attacken mot hamnen på Krim-halvön motbevisar de krigsanalytiker som påstått att det ska råda ett dödläge i kriget.

”De har inte märkt att under de senaste fyra månaderna har 20 procent av Rysslands Svartahavsflotta förstörts. Rysslands dominans i Svarta havet är nu ifrågasatt och den nya brittiska och norskledda Maritime Capability Coalition hjälper till att säkerställa att Ukraina kommer att vinna till sjöss”, skriver han.

Volodymyr Zelenskyj