Skatteexpert: Han behöver inte skatta mer än du och jag

Publicerad 2013-06-26

Det är lätt att tro att Ingvar Kamprads flytt till Sverige automatiskt innebär ett pengaregn över landet.

Men så behöver det inte vara.

– Om du äger en spänn eller om du äger 56 miljarder spelar ingen roll när vi inte har kvar förmögenhetsskatten, säger Anders Hultqvist, professor i skatterätt vid Stockholms universitet.

Mycket har hänt i Sverige sedan Ingvar Kamprad flyttade härifrån för 40 år sedan.

När han nu flyttar tillbaka till Sverige som världens femte rikaste person så är det helt andra skatteregler som välkomnar honom.

– Att ha pengar är inte samma sak som att ha inkomst. Det beror på hur mycket de avkastar per år, säger Anders Hultqvist, professor i skatterätt på Stockholms universitet.

Han fortsätter:

– Säg att du har bott utomlands hela ditt liv. Allt du har tjänat har du skattat för där och så har du placerat pengarna i fastigheter, aktier innan du flyttar hem. Det enda du tar ut är pension och kanske något annat. Då behöver det inte bli det inte bli annorlunda skatter än vad det är för dig eller mig.

Avkastningar och folkpension

Sedan förmögenhetsskatten avskaffades i Sverige 2007 kan Kamprad alltså flytta tillbaka till Sverige utan att för den sakens skulle behöva oroa sig för höga skatter.

Det han kommer att beskattas för är de intäkter han har i framtiden. Det rör sig om en mindre folkpension sedan hans första tid i Sverige. Dessutom har han enligt Sydsvenskan avkastning på kapitalplaceringar. Avkastningen kommer i så fall att beskattas med 30 procent i statlig skatt. Men hur mycket pengar det kan röra sig om är oklart.