L-toppens kritik mot talmannen efter flaggstopp: Hyckleri

Publicerad 2023-10-13

L-toppen vill att riksdagen visar solidaritet med Israel genom att hissa flagg.

Men det säger talman Andreas Norlén nej till.

– Talmannen skyller på tradition trots att vi nyss flaggade till stöd för Ukraina. Det är uppenbart undflyende och hyckleri att inte göra detsamma för Israel, säger Joar Forssell (L).

Följ ämnen
Israel

På flera håll i Europa hissas Israels flagga, detta för att visa solidaritet med offren efter Hamas attacker. Flaggan har bland annat projicerats på EU-byggnader i Bryssel.

Liberalen Joar Forssell, som är partiets utrikespolitiska talesperson, vill att Sveriges riksdag också visar sitt stöd, antingen genom att hissa den israeliska flaggan eller genom att projicera den på riksdagen.

– I Israel har Hamas utfört det största massmordet på civila judar under en dag sedan Förintelsen. Samtidigt uppmanar de till likadana dåd mot judar också i Sverige. Vi sa aldrig mer, nu är aldrig mer, säger han.

Det brittiska parlamentet lystes upp i den israeliska flaggans färger under måndagen.

”Hyckleri”

Talman Andreas Norléns svar är att det för närvarande inte är aktuellt. I ett mejl till Forssell, som Aftonbladet har tagit del av, svarar en tjänsteman till talmannen att traditionen är att rikdagens flaggstänger eller fasader inte brukar användas för att göra manifestationer, med det undantaget som gjordes när det gäller stödet för Ukraina.

”I det här fallet har talmannen uttryckt sina och riksdagens djupt kända kondoleanser vid ett möte med Israels ambassadör, i ett samtal med Knessets talman samt i ett kondoleansbrev till densamme och även via en kommentar på sociala medier.” står det i mejlet.

Talman Andreas Norlén

Joar Forssell är mycket kritisk och har begärt en överprövning av talmannens beslut.

– Talmannen skyller på tradition trots att vi nyss flaggade till stöd för Ukraina. Det är uppenbart undflyende och hyckleri att inte göra detsamma för Israel, säger Forssell.

Solidaritet med de som drabbas av terror

Forssell säger vidare att han upplever att det finns ett stort stöd bland riksdagens ledamöter för att visa solidaritet på det sättet han föreslår.

Liberalernas utrikespolitiska talesperson Joar Forssell.

Det riktas även kritik mot Israels agerande efter Hamas attacker, bland annat från WHO och FN. Med bakgrund av det, ser du något problem med att riksdagen hissar Israels flagga?

– Jag har inga problem att kritisera Israel men jag tror folk förstår att flaggningen är i solidaritet med de som drabbas av terrorismen.