Judiska ”Sara”, 19, dödshotad: ”Vågar inte gå ut”

Publicerad 2023-11-07

Antalet antisemitiska hatbrott har ökat i Sverige efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober – och Israels motattack.

”Sara”, 19, är en judinna i en mellanstor svensk stad.

– Jag känner mig inte välkommen här, det har blivit trendigt att hata judar, säger hon.

Följ ämnen
Israel

Lördag 7 oktober attackerade terrorstämplade Hamas Israel. Sedan förklarade Israel krig mot Hamas.

”Sara” är en 19-årig judinna med långt brunt hår som för en månad sedan såg fram emot sitt sista år på gymnasiet. Nu vågar hon inte ens gå ut.

– I veckan spottade en kille på mig på stan. Han skrek ”fuck jude”. Det var ingen jag känner. Flera andra personer har förföljt mig och skrikit ”heil Hitler”.

”Sara” är inte ensam om den här typen av upplevelser. På två veckor har polisen fått in 54 anmälningar om hatbrott i Sverige med antisemitiska motiv.

– Vi ser definitivt en ökning av antisemitiska hatbrott, säger polismästare Per Engström på Nationella operativa avdelningen, NOA.

Det handlar om klotter av nazistiska symboler, bombhot och Hitlerhälsningar. Flera svenska judar har dessutom anmält verbala hot och misshandel, enligt polisanmälningar.

”Sara” vågar inte längre bära sitt halsband med  davidsstjärnan.

 

Tar emot dödshot

”Sara” har valt att vara anonym för att hon känner sig rädd för sin egen säkerhet. På hennes Instagram strömmar det in dödshot och hat. Polismästare Per Engström känner igen mönstret.

– Identifierar man sig som jude på sociala medier tar man emot otroligt höga mängder hot. Det har ökat frekvent, säger Engström.

I sina direktmeddelanden har ”Sara” fått ta emot bilder på hakkors och döda kroppar. ”Dö”, ”hoppas du kommer drunkna”, ”vet vart du bor” – skriver olika användare. Hon berättar att en kille hotade att våldta henne.

– Jag blev hur rädd som helst, jag stängde av min mobil i flera timmar och kunde inte sova.

”Sara”, 19.

”Trendigt att hata mig”

”Sara” går inte i skolan längre då hon inte känner sig trygg och har därför fått hög frånvaro.

– Vid flera tillfällen i skolan har folk sjungit hatiska ramsor och skrikit ”free Palestine” när jag gick förbi. Jag känner mig inte välkommen.

Nästan en tredjedel av de antisemitiska hatbrotten som har anmälts till polisen de senaste veckorna kommer från just skolor.

– Israel förknippas med judendomen. Judar får lida för det Israel gör, säger polismästare Per Engström på Noa.

Enligt ”Sara” beror det på att man inte kan skillnaden på folk och land.

– Jag får motta massa hat nu för att det är trendigt att hata judar. De tror att om du står upp för en jude då håller du med Israel, säger ”Sara”.