Pressen ökar på omvärlden att ingripa militärt

I takt med att ryssarna drar sig tillbaka från Kiev-området kommer fler massakrer liknande den i Butja att avslöjas. Fler fruktansvärda bilder att nå världen.

Pressen kommer att öka kraftigt på ledarna i väst att ingripa för att stoppa Putins sanslösa dödande.

Men ingen vågar fråga hur av rädsla för vad svaret blir.

Följ ämnen
Ukraina
Nato

De internationella fördömandena av krigsbrotten i Butja och på andra platser i Ukraina har nått orkanstyrka. Så gott som alla verkar ense om att detta är vidriga krigsbrott som måste få ett slut.

Men få vågar adressera den viktiga frågan hur.

Hur ska omvärlden hindra Ryssland från att fortsätta döda och lemlästa civila i Ukraina? Hur ska omvärlden stoppa Ryssland från att bomba sjukhus, skolor, daghem och bostadsområden?

Hur länge kan omvärlden bara se på utan att ingripa?

Ledare som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Frankrikes Emmanuel Macron och USA:s utrikesminister Anthony Blinken var snabbt ute med fördömanden och utlovade nya sanktioner mot Ryssland.

Problemet är att sanktioner inte hjälper. Utom möjligen på riktigt lång sikt.

Ryska trupper drar sig tillbaka från Kiev-regionen.

Dessutom, hur många fler riktigt effektiva sanktioner finns det att ta till? Bortsett från att stoppa all import av rysk gas och olja vilket skulle riskera att slå sönder även Europas ekonomi.

Kriget har pågått i över fem veckor. I åtminstone en månad har Ryssland inriktat sin krigföring på att döda och skada civila i hopp om att det ska få president Zelenskyj att kapitulera.

I stället har Ukraina fortsatt att göra heroiskt motstånd. Något som triggat den ryska armén att ännu mer inrikta sitt krig mot civila.

Det handlar inte om enskilda soldaters övergrepp utan om en strategi som dragits upp på högsta ort i Moskva.

Vartefter de ryska trupperna drar sig tillbaka från Kievs norra förorter avslöjas snart fler hemska övergrepp på civilbefolkningen. Detsamma kommer vi så småningom att se från det belägrade Mariupol där vi vet att tusentals civila dödats.

Fler sanktioner kommer inte att få president Putin att ändra på krigföringen eller dra bort sina styrkor från Ukraina. Tvärtom kan vi räkna med nya massakrer när ryssarna nu flyttar tyngdpunkten i sin krigföring till Donbass-regionen i östra Ukraina.

Övergrepp som tidigare hänt i ökända orter som Srebrenica, Guernica, Treblinka, Grozny och Aleppo sker nu i Ukraina på en skala som vi i Europa inte upplevt sedan andra världskriget eller möjligen krigen på Balkan.

"Att dessa satans mördare ska få hålla på", sade en gång den förre statsministern Olof Palme om Spaniens diktator Franco och andra. En mening som är precis lika aktuell i dag.

10 000 soldater i Ryssland 22 mars.

Jag tror de flesta känner samma vrede och frustration över det som nu sker i Ukraina. Samtidigt som vi hjälplöst tvingas att se på och känna oss som medbrottslingar för att vi inte kan eller vill ingripa.

Sanktionerna har redan börjat bita på den ryska ekonomin sägs det. Det är säkert sant. Men Putin bryr sig inte om i fall det ryska folket får göra uppoffringar så länge han kan fortsätta med sitt krig. Om inte han kan få Ukraina ska landet förgöras i möjligaste mån.

Sanktioner kommer inte att stoppa den ryske presidenten. Inte hot om krigsförbrytardomstolen i Haag heller. Han har redan passerat den gränsen och har inget mer att frukta av det internationella samfundets fördömanden. Han är redan en paria.

Ryssland har inriktat sin krigföring på att döda och skada civila.

Det enda som kan stoppa Putin är om någon fysiskt kastar ut den ryska armén från Ukraina.

Och vem ska göra det?

USA och Nato har förmågan men vill inte. President Joe Biden och andra ledare har redan från början sagt att de inte tänker sätta in några marktrupper eller stridsflyg i Ukraina av rädsla för en direkt konfrontation med Ryssland.

Samtidigt säger västledare att Ukraina inte bara slåss för sitt eget land. De slåss för den liberala demokratins överlevnad i Europa och världen. Visserligen hjälper väst Ukraina med avancerade vapen, underrättelseinformation i realtid och humanitära insatser.

Nato-chefen Jens Stoltenberg och andra ledare har varnat för att en väpnad insats från Nato kan innebära ett tredje världskrig.

Men vi är uppenbarligen inte beredda att försvara den liberala världsordningen med egna militära resurser eftersom Ukraina inte är medlem av Nato.

Joe Biden, Nato-chefen Jens Stoltenberg och andra ledare har varnat för att en väpnad insats från Nato kan innebära ett tredje världskrig som skulle ställa till ännu mer fruktansvärd förödelse och ännu värre övergrepp på civila.

Förmodligen har de rätt.

Men det hindrar inte att pressen hela tiden ökar på västvärlden att ingripa mer kraftfullt för att sätta stopp för Putin.