Överstelöjtnanten: Ryssland har mördat civila och lämnat sina egna döda

Uppdaterad 2022-04-04 | Publicerad 2022-04-03

De ohyggliga bilderna från Butja fördöms av världsledare. Flera beskriver det som folkmord.

Nya satellitbilder visar att en massgrav bakom kyrkan började grävas den 10 mars. Tre veckor senare hade den blivit nästan 14 meter lång.

– En fullständig moralupplösning, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

I en rapport har människorättsorganisationen Human Rights Watch lagt fram vittnesmål som indikerar att ”uppenbara krigsbrott” begåtts av ryska styrkor i Ukraina.

Däribland våldtäkter, avrättningar och andra våldshandlingar.

– De dokumenterade fallen visar på obeskrivlig, medveten grymhet mot den ukrainska civilbefolkningen, säger Hugh Williamson från Human Rights Watch.

Ett vittne berättar hur ryska soldater tvingat fem ukrainare att gå ner på knä, dragit upp deras tröjor över huvudet, för att sedan avrätta en av dem med ett skott i bakhuvudet.

Ett annat vittne berättar om hur ryska soldater kastat ner en rökgranat i en källare där civila personer tagit skydd. En flicka och en kvinna sköts sedan till döds när de kom upp från källaren.

Den första händelsen ska ha ägt rum i Butja. Den andra i Vorzel strax nordväst om Kiev.

Från Butja har bilder på massgravar och gator kantade av lik spridits över världen. Satellitbilder på en massgrav bakom en kyrka visar att den började grävas redan den 10 mars. Tre veckor senare hade den blivit knappt 14 meter lång.

CNN-journalisten Fred Pleitgen befann sig på platsen när massgraven grävdes upp.

– Det var fruktansvärt. Folk bröt ihop, och letade uppenbarligen efter vänner och familj och insåg att de låg i gravarna, säger han till tv-kanalen.

”Har mördat ukrainska civila”

Brottsmålsdomstolen i Haag har inlett en utredning om krigsbrott. Men då Ryssland inte är anslutet till domstolen kan brottet att inleda ett anfallskrig inte utredas. Ryssland väntas inte heller samarbeta i utredningar av andra misstänkta brott.

Från rysk sida förnekas att krigsbrott har begåtts.

I stället tror ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba att nya hemska upptäckter kommer att göras när fler belägrade områden återtas.

”Jag vet inte var dessa soldater fått sin utbildning, vad de har för värderingar, om ens några. Våldtäkter, tortyr och mord av civila, det är ofattbart”, säger Dmytro Kuleba i en livesändning på Twitter.

Det tror även svenske överstelöjtnanten Joakim Paasikivi.

– Det som är mest slående i orter norr om Kiev där ryssarna dragit sig tillbaka är det fullständigt odisciplinerade kaoset på förbanden, säger han och fortsätter.

– Man har inte bara mördat ukrainska civila utan även i ganska många fall lämnat sina egna döda. Det tyder på en total moralupplösning, säger Joakim Paasikivi.

Fördömanden från omvärlden: ”Folkmord”

Reaktionerna har varit hårda från ledare runtom i världen.

”Bilderna som når oss från Butja, en befriad stad nära Kiev, är outhärdliga" säger franske presidenten Emmanuel Macron.

"Det påminner om de mörkaste bilderna från Europas historia" säger statsminister Magdalena Andersson.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kallar det för ett ”folkmord”.

”En oberoende utredning krävs omgående. Förövare av krigsbrott kommer att ställas till svars” säger EU-kommissions ordförande Ursula von der Leyen.