Zelenskyjs trotsiga videotal från kontoret: ”Gömmer mig inte”

Publicerad 2022-03-08

För första gången sedan invasionen höll Volodymyr Zelenskyj ett tal från sitt presidentkontor.

I början av videon filmade han trotsigt ut genom fönstret för att visa var han är.

– Jag stannar i Kiev. Jag gömmer mig inte. Och jag är inte rädd för någon, sa han.

Efter Rysslands invasion för snart två veckor sedan har Zelenskyj närmast dagligen lagt upp videotal i sina sociala medier. Det senaste publicerades under natten mot tisdagen och var det första som hölls helt öppet från hans kontor i Kiev.

I inledningen av klippet filmade han ut genom fönstret med sin mobil, ner på gatan i presidentkvarteret Bankova. Sedan fortsatte han genom korridoren och satte sig vid sitt skrivbord.

– Måndag. Kväll. Ni vet, vi brukade säga: Måndag är en tuff dag. Det är krig i landet. Så varje dag är måndag, sa han.

Sågar humanitära korridorer

Zelenskyj hyllade folket, militären, motståndskraften.

Och han sågade det ryska initiativet om ”humanitära korridorer” som upprepats flera gånger de senaste dagarna, men slutat med döda civila när bombningarna fortsatt.

– Fungerade det? Ryska stridsvagnar fungerade i stället. De till och med minerade vägen som enligt överenskommelsen skulle användas för transport av mat och medicin till folket i Mariupol.

Zelenskyj sa också att fredssamtalen – det tredje hölls i Belarus på måndagen – måste fortsätta.

Och han gav ett trotsigt budskap till Putin och den ryska militären.

– Jag stannar här. Jag stannar i Kiev. På Bankova-gatan. Jag gömmer mig inte. Och jag är inte rädd för någon. Det som krävs för att vinna vårt patriotiska krig.

Elitförband pekas ut

Samtidigt uppgav Ukrainas militär i sin sammanfattning av krigets tolfte dag att de ryska styrkorna omgrupperar sig för att gå in i Kiev. Enligt uttalandet, som publicerades under natten mot tisdagen, ska elitsoldater från fyra utpekade förband delta i stormningen.

En specialstyrka som beordrats till Ukraina av Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

27:e Spetsnaz-förbandet från Kemerovo i Sibirien.

604:e enheten från nationalgardets specialstyrka Vityaz i Moskva.

Legosoldater från den ökända privatarmén Wagnergruppen. Enligt tidigare uppgifter var de på plats i Ukraina redan fem veckor före invasionen med uppdrag att döda Zelenskyj och andra högt uppsatta politiker.

Personer ur det civila försvaret lagar mat utomhus i Kiev på måndagen.

”Kan dyka upp ur skuggorna”

Wagnergruppen, som även går under namnet Liga, är enligt EU ansvariga för tortyr, godtyckliga avrättningar och mord i bland annat Syrien, Libyen och Sudan. De har även stridit i Mali där Sverige och andra länder offentligt fördömt deras närvaro.

– De kan dyka upp ur skuggorna, göra mycket våldsamma saker och sedan försvinna igen, utan att det är uppenbart vem som var ansvarig. De är inte direkt kopplade till den ryska regeringen och därför är det möjligt att förneka att de varit där, sa nyligen Richard Barrons, tidigare befälhavare vid Storbritanniens militärkommando.

Vädjar till Biden

I en videointervju med amerikanska ABC News under måndagskvällen upprepade Volodymyr Zelenskyj sina krav på att Nato upprättar en flygfri zon över Ukraina.

– Vi kan inte tillåta att bara Ryssland är aktiva där. De bombar oss, de skjuter med artilleri, missiler, helikoptrar, stridsflygplan, massa saker. Vi har inte kontroll över vårt luftrum, sa han.

Han vädjade till Joe Biden att ”göra mer”:

– Det är jag säker på att han kan och jag vill tro det. Han är kapabel till det.

Zelenskyj varnade också för att Putin inte kommer att stanna vid Ukraina.

– Vi kommer först. Ni kommer tvåa. För ju mer detta odjur äter, desto mer, mer och mer vill han ha.