Grannarna: Riv villan

Publicerad 2013-05-13

Ariel Castros villa ska skyddas med stängsel

Ett tre meter högt stängsel ska skydda Ariel Castros villa.

Orsaken är att allt fler vill riva villan där han misstänks ha hållit Amanda Berry, Gina DeJesus och Michelle Knight fängslade i tio år.

– När de kör förbi, om de någonsin kör förbi där igen, ska de inte behöva se det och påminnas eller skrämmas, säger Johnny Wright, som bor i villan bredvid, till AP.

Ariel Castros skräckvilla kommer snart att skyddas av ett tre meter högt stängsel. Orsaken är att myndigheterna försöker bevara villan som bevismaterial. Det samtidigt som grannarna vill riva den.

–När de kör förbi, om de någonsin kör förbi där igen, ska de inte behöva se det och påminnas eller skrämmas, säger Johnny Wright, som bor bredvid villan, till AP.

Rädd att något nytt kan hända

En annan granne konstaterar att villan eventuellt kan locka till sig andra som vill göra något motsvarande som Ariel Castro på samma plats.

– Det skulle ha vara hemskt för vem som helst som går förbi att tänka att någonting annat kanske kan hända för att huset fortfarande står kvar, säger Elsie Cintron, som bor i samma kvarter.

Hon fortsätter:

– Det kan spikas igen, det kan låsas – men det betyder inte att någon inte skulle kunna komma in bakvägen och göra någonting annat, säger hon.

Behövs som bevismaterial

Villan, som står på en gata med flera igenspikade hus efter den ekonomiska krisen, kommer däremot sannolikt inte att rivas ännu.

– Åklagarna kommer att vilja bevara det så att det kan ta med sig juryn till huset och visa upp det. Försvaret vill bevara det för att åtminstone kunna undersöka huset själva, säger Michael Benza, professor i straffrätt vid Case Western Reserve Universityi Cleveland, till AP.

Dessutom har Ariel Castro, enligt AP, tusentals dollar i obetald skatt på huset. Det skulle myndigheterna tvingas lösa innan de kan ta över fastigheten.

Inte ovanligt att brottsvillor rivs

Att hus där kända brott har begåtts senare rivs är inte ovanligt i USA.

2011 rev myndigheterna i Cleveland det hus där seriemördaren Anthony Sowell mördade flera kvinnor. Det huset skyddades också av myndigheterna tills det att rättegången var avklarad.

Så sent som i fredags fattades dessutom, enligt AP, ett beslut om att riva hela den skola i Newtown i delstaten Connecticut, där Adam Lanza i december mördade 20 barn och sex vuxna. En ny skola ska byggas på samma plats.

Ariel Castros villa byggdes 1890, den renoverades 1950 och köptes av den misstänkte kidnapparen 1992 för motsvarande knappt 80 000 kronor.