Här poserar han med kända nazistledaren

Publicerad 2016-10-29

Patrik Brinkmann slår tillbaka mot Mattias Karlsson, som pekat ut honom som finansiär av "neofascister".

Han hävdar att SD-toppen ville straffa honom för hans "ointresse" för SD.

Även om han förnekar att han är extremist har han umgåtts med nazistledaren Vera Oredsson.

– SD-Karlsson kunde lära mycket av henne, säger Brinkmann.

Patrik Brinkmann, 49, bekräftar i en mejlintervju med Aftonbladet att "det fanns kontakt och att samtal fördes mellan mig och företrädare för SD" våren 2010.

Några ytterligare detaljer vill han inte lämna.

Enligt källor till Aftonbladet har Brinkmann på olika sätt försökt stötta partiet, bland annat ska han ha försökt hjälpa SD att få en finare lokal i Stockholm.

– Ingen kommentar, säger han kort.

Bjöd Ekeroth på lyxfrukost

Svaret är detsamma på frågan om han gett pengar till partiet.

Däremot påpekar han att kontakten med SD-företrädare fortsatte även efter valet 2010. Året efter sponsrade han en frukost på ett lyxhotell i Jerusalem. Hedersgästen var ”Mike” Huckabee, konservativ amerikansk politiker och republikansk presidentkandidat. Kent Ekeroth och den numera utsparkade ledaren för SD i Stockholm stad Christoffer Dulny var också bjudna. Några dagar tidigare besökte de israeliska parlamentet tillsammans med representanter för bland andra österrikiska FPÖ. Gellert Tamas berättar utförligt om resan i sin bok Det svenska hatet.

Mattias Karlsson har skrivit om påstådda nära band mellan Brinkmann och den högerextrema tidningen Fria Tider.

– Ingen aning. Det får du fråga Karlsson om.

(Även Fria Tiders chefredaktör Widar Nord har förnekat koppling mellan honom och Brinkmann).

Brinkmann säger sig inte heller ha någonting med den, enligt Karlsson neofascistiska sidan, Motpol att göra mer än att han läser vad den före detta SD:aren Patrik Ehn skriver där. Kontakten med Motpolsgrundare Daniel Friberg, tidigare VD i Brinkmanns bolag, beskriver han som "sporadisk".

För aktiva SD:are skulle en öppen kontakt med Brinkmann vara problematisk och eventuellt leda till uteslutning ur partiet.

– Det är nog för att ledningen känner sig osäkra på i vilken omfattning jag ges information och vill på det viset förvissa sig om att de utövat sin kontroll.

Var inte fascinerad

Varför SD-ledningen tappade intresset för honom vet han inte.

– Förmodligen för att jag inte var så fascinerad av dem om bemötte dem så som de önskade.

Han ger inte heller mycket för partiet i dag.

– Det enda positiva är möjligen att de skapat jobb åt folk som annars hade gått arbetslösa.

Under årens lopp har Patrik Brinkmann rört sig i högerextremistiska kretsar. Han var medlem i den numera nedlagda tyska partiet Folkunionen, DVU, som tyska myndigheter har betecknat som högerextrem. Själv säger han att försökte öppna upp partiet för medborgare "av alla kulörer". Men det gick inte så han lämnade partiet. På en bild från 2102 poserar han med Vera Oredsson, tidigare ledare för nazistpartiet Nordiska Rikspartiet.

”Hon är en trevlig person”

– Den är tagen i Potsdam när hon besökte mig för ett antal år sedan. Hon föddes ganska nära där jag är bosatt och hennes far är begravd i närheten så hon har anknytning hit. Hon är en trevlig person som SD-Karlsson skulle kunna lära sig mycket av. Jag kände framförallt hennes nu bortgångne make Göran.

Att han skulle vara antisemit är en lögn, menar han och skickar foton på sig själv under Israelbesök och där han poserar med israeliska politiker han träffat runt om i Europa.

Brinkmann förnekar även att han gav fem miljoner till ett tyskt antimuslimskt parti. Han planerade att hjälpa dem med pengar för att ordna bostäder för "muslimska kvinnor och män som flydde från våldsamma män".

”Bra för ungkarlar”

Numera är stiftelsen Kontinent som skulle arbeta mot "islamisering" och "afrikanisering" av Europa nedlagd och hans syn på islam och muslimer har ändrats.

– Det fanns en tid då jag oroade mig mycket för "muslimskt inflytande" men efter att ha lärt känna en del invandrare med muslimsk tro ser jag det inte på samma vis längre. Muslimska familjesynen bidrar till en gynnsam demografisk utveckling och är bra som motvikt inte minst till SD:s alla ungkarlar, säger Brinkmann.

Följ ämnen i artikeln