Raketer mot flottans högkvarter på Krim – sex skadade

Publicerad 2023-09-22

Högkvarteret för den ryska Svartahavsflottan i Sevastopol på den ockuperade Krim-halvön träffades av raketer på fredagen.

Sex personer har skadats i samband med attacken, skriver tidningen Meduza.

Enligt Telegram-kanalen Krymskij Veter har tio ambulanser skickats till platsen. Raketsplitter har spritts över "hundratals meter" och "ett stort antal ambulanser" är på väg, enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

En rysk soldat saknas efter attacken, meddelar ryska försvarsministeriet, som först uppgav att en soldat var död. Dessutom skadades sex personer, skriver Telegram-kanalen 112.

– I dag har Kiev-regimen attackerat Sevastopol med raketer. I samband med avvärjandet av raketattacken har fem raketer skjutits ner. Som ett resultat av anfallet har Svarta havs-flottans historiska byggnad skadats, uppger ryska försvarsministeriet.

Ockupationsmaktens guvernör i Sevastopol, Michail Razvozjajev, skriver på sin Telegram-kanal:

– Splitter har fallit intill Lunatjarskij-teatern. Om ni upptäcker liknande saker – gå inte fram till det, men ring 112. All tillgänglig räddningstjänst har skickats till platsen.

Razvozjajev uppmanade också Sevastopols invånare att inte publicera bilder eller filmer som visar raketattackens skador.

Men han åtlyddes inte. En film från platsen visar ett stort rökmoln inne i Sevastopol. En annan visar flotthögkvarterets skadade tak.

Till att börja med varnade guvernör Razvozjajev invånarna i staden för att ännu en attack kunde bara på gång, och uppmanade dem att inte vistas i stadens centrum. Senare hävdade han att risken för ytterligare en attack inte längre var överhängande, men uppmanade ändå stadens invånare att hålla sig borta från stadskärnan.

Före raketattacken kom uppgifter från invånare i Sevastopol om att de hörde hur stadens luftvärnskanoner var verksamma, enligt Telegram-kanalen Ostorozjno novosti.

Förra veckan, den 13 september, förstördes två ryska krigsfartyg på varvet Sevmorzavod i Sevastopol av ukrainska drönare.