Utsläppen slår rekord i år – flygandet ökar

Publicerad 2022-12-15

De globala koldioxidutsläppen befinner sig nu på rekordnivåer.

Och det finns inga tecken på att det kommer att minska.

Därmed kan 1,5 gradersmålet överskridas om nio år om ingenting görs.

De globala koldioxidutsläppen från fossila bränslen och cement beräknas öka med 1 procent i år, och väntas landa på totalt 40,6 miljarder ton under 2022.

Det visar den årliga rapporten från Global Carbon Project, GCP, som sammanställer data från forskningsinstitutioner runtom i världen.

Samtidigt varnar forskarna för att nivåerna – som är nära utsläppsrekordet från 2019 – har ökat risken med 50 procent att 1,5 gradersmålet överskrids om nio år.

För att nå så kallat nettonollutsläpp till 2050 skulle utsläppen behöva minska med 1,4 miljarder ton koldioxid varje år. Nivåer som sågs under coronapandemin.

Ökningen av de fossila utsläppen under 2022 har framförallt drivits av oljeutsläpp i samband med att människor har börjat flyga igen efter just coronapandemin.

Nådde rekordnivåer

Även kol- och gasutsläppen nådde rekordnivåer under året, även om ökningen skedde långsammare. Dock minskade utsläppen av cement.

Vidare skriver man att årets ökning drivits på av utsläpp från USA, men framförallt ökade utsläpp från Indien och övriga världen. Dock minskade Kinas utsläppen en aning, medan EU:s var i stort sett oförändrade jämfört med i fjol.

Forskarna lyfter dock fram förändringar i landanvändning, däribland avskogning, som en stor anledning till de ökade koldioxidutsläppen. Framförallt är det länder som Brasilien, Indonesien och Demokratiska republiken Kongo som tillsammans står för 58 procent av de globala utsläppen från just landanvändning.

Rök stiger upp från en skogsbrand i Amazonas, Brasilien i år. Avskogning lyfts av forskare fram som en stor anledning till de ökade koldioxidutsläppen.