Florida stäms för ny rösträttslag

TT-AFP

Publicerad 2019-06-29

Republikanernas guvernör Rick DeSantis skrev på fredagen under en ny lag i Florida, som nu stäms av flera medborgarrättsgrupper. Arkivbild.

Flera människorättsgrupper stämmer den amerikanska delstaten Florida för en lag som de anser i praktiken stänger ute över en miljon väljare från att rösta i presidentvalet 2020.

Floridas republikanske guvernör Rick DeSantis skrev under den nya lagen på fredagen. Den går ut på att människor som tidigare suttit i fängelse, som genom ett beslut i november fick tillbaka sin möjlighet att rösta i val, måste betala tillbaka böter och skulder innan de kan gå till valurnorna.

Kritiker anser att syftet med lagen är att hindra de 1,4 miljoner människor det gäller från att rösta i valet 2020.

Hotade?

Delstaten stäms nu av USA:s största medborgarrättsgrupp The American Civil Liberties Union (ACLU), medborgarrättsrörelsen NAACP och den juridiska institutionen vid New York University.

– Över en miljon människor i Florida skulle få tillbaka sin plats i den demokratiska processen, men några politiker kände sig uppenbarligen hotade av ett större valdeltagande, säger Julie Ebenstein vid ACLU.

– Det är inte lagligt att sätta en prislapp på någons rösträtt.

Tusentals dollar

Beslutet i november, som fattades genom en folkomröstning, hävde en tidigare regel som slog fast att dömda fångar måste vänta minst fem år efter avtjänat straff för att ens kunna ansöka om att få rösta.

Men enligt den nya lagen måste tidigare fångar betala av böter och skulder för bland annat rättegångskostnader, som sammanlagt kan uppgå till tusentals dollar, innan de får tillbaka sin rösträtt. Det gör att många av dem i praktiken inte kommer att kunna rösta.

Florida är en så kallad vågmästarstat, där opinionsläget är mycket jämnt mellan Demokraterna och Republikanerna. Den beskrivs ofta som avgörande för den som vill vinna ett presidentval och togs hem av president Donald Trump 2016.