”Myndigheterna ger dubbla budskap”

Publicerad 2011-03-15

Aftonbladets team i Japan: Svårt för vanliga människor att fatta beslut.

I natt skakade en explosion återigen kärnkraftverket Fukushima 1.

I Japan varnar nu myndigheterna för att höga doser av radioaktivitet riskerar att läcka ut. Samtidigt säger man att det inte är någon fara för allmänheten.

– Det är väldigt svårt för vanliga människor att fatta beslut, säger Aftonbladets reporter Andreas Victorzon.

Aftonbladets team i Japan, Urban Andersson och Andreas Victorzon.

Aftonbladets Andreas Victorzon och Urban Andersson är just nu på väg västerut, bort från området närmast det olycksdrabbade kärnkraftverket Fukushima 1.

– Vi ska göra vad vi kan för att sätta oss i säkerhet, sedan får vi utvärdera situationen för att se vad vi ska göra härnäst, säger Andreas Victorzon.

I går kväll, svensk tid, exploderade reaktor 2 på kärnkraftverket och i natt uppgav myndigheterna att reaktor 4 också står i brand. Radioaktiviteten kring kärnkraftverket är nu enligt regeringen farlig för människor.

Motsägelsfull information

Men den information om läget som finns tillgänglig i Japan är motsägelsefull, enligt Andreas Victorzon.

– Det är svårt att överblicka för vanliga människor. Experterna är oense. Myndigheterna ger också dubbla besked. Samtidigt som de säger att läget är allvarligt och att högre doser av strålning riskerar att läcka ut så säger de att det inte är någon som helst fara för hälsan om man befinner sig utanför tre mils radie från Fukushima 1.

Aftonbladets team har rest runt en del i Japan och det varierar väldigt hur orolig man är för strålningen.

– Igår var vi i områden som drabbades hårt av tsunamin och där pratar man bara om den. De såg flogvågen välla in och är uppfyllda av tanken på att de inte vet om deras släktingar lever eller om deras hus står kvar. De områdena ligger också 20 mil bort från kärnkraftverken.

Svårt ta sig runt

I staden Sendai, däremot, mötte de många svenskar och japaner som var mycket mer oroade för kärnkraften och riskerna med den.

– Och idag, på västkusten, träffade vi en man som satt sig på sin motorcykel för att åka från Tokyo till norra delen av ön. Han hade kommit halvvägs och hade ingen aning om hans mamma levde och han var extremt oroad för en kärnkraftsolycka.

Att ta sig runt i de svårast drabbade delarna i norra Japan är svårt och många som kanske skulle vilja fly från områden nära kärnkraftverk har inte möjlighet till det.

– Allmäna kommunikationer är avstängda i stor utsträckning. Tågen funkar inte. Det är svårt att få tag på bensin och på vissa ställen kan man inte ens ta sig 2-3 mil bort för att det är så mycket bråte på vägarna.

Följ ämnen i artikeln