Hundratals delar Simons inlägg – utan att läsa det

avBabs Drougge

Ironin i Simons inlägg slog hela varvet runt när människor började dela det, utan att ens ha läst det.

Inlägget handlade nämligen om att ägna sig åt källkritik – innan man delar.

De brukar komma lagom till vårens högtider. Inför studentfiranden och nationaldagen sprids uppgifter om bannlysta flaggor och sångförbud. Att elever inte får sjunga nationalsången den 6 juni är ett av många rykten som brukar få spridning i sociala medier.

Simon Andersson, en av personerna bakom den ideella organisationen Inte rasist, men... (IRM), tog en skärmdump av ett sådant inlägg och bestämde sig för att genomföra ett litet experiment.

Tillsammans med en egen text där han redogör för logiken bakom att liknande myter sprids, delade han skärmdumpen i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”.

– Jag ville kolla om den här ”Sverigevänliga” rörelsen skulle bruka någon form av källkritik, eller om de bara skulle vilja bekräfta sina egna föreställningar, säger Simon Andersson.

1 av 2 | Foto: Faksimil

Det tog inte lång tid förrän inlägget fått hundratals delningar.

Trots att Simon i inlägget uttryckligen skriver att påståendet i skärmdumpen inte stämmer, hopas kommentarer som ”Delat. För att jag är SVENSK” och ”Finns inte ord för hur sjukt det är att inte få göra det”.

Ironiskt nog delar personer inlägget – som handlar om att kontrollera uppgifter innan man delar dem – utan att ens ha läst själva inlägget.

– Det blir lätt så att de bara tittar på en bild av svenska flaggan och mest delar bilden för att de gärna delar sånt. Jag gjorde något liknande förra året när jag lånade en idé av en norsk man som lagt upp en bild på en tom buss, när samma typ av rörelse trodde att det här var kvinnor i burka och var väldigt upprörda, säger Simon Andersson.

Han ser inget problem med att sprida inlägget med den falska informationen vidare, eftersom det ursprungliga inlägget redan hade fått enorm spridning innan hans skärmdump.

Han hoppas i stället att hans tillägg om källkritik ska få dem som delat inlägget att tänka till.

– Jag hoppas väl framförallt att det här kommer att väcka lite tankar om källkritik inom just den rörelsen. Det är viktigt att man inte bara sprider saker på internet utan att faktiskt kolla vad det är man sprider.

I efterhand har Simon uppdaterat sitt inlägg med tillägget ”SNÄLLA SLUTA DELA INLÄGGET SVERIGEVÄNNER. JAG HAR FÖR FAN BARA TROLLAT ER”.

– Det delas fortfarande rätt friskt, säger Simon Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM