Kritik mot nya träningstrenden i Stockholm: Valpyoga

Länsstyrelsen: Saknar tillstånd

Publicerad 2024-05-07

Ett vanligt yogapass – men med fluffiga små valpar som springer runt i studion.

En ny träningsform har kommit till Sverige, vilket väckt kritik i sociala medier.

– Jag tycker alltid att man ska fråga sig för vems skull man gör sådant här, är det för människorna eller valparna? säger veterinären Marie Jury.

Träningsformen är populär i Paris, Amsterdam och Los Angeles.

Målet med valpyoga är att socialisera valparna – och minska stress och ångest hos de som deltar i den ”unika upplevelsen”.

Det skriver kedjan Puppies and yoga på sin hemsida. Vilket är ett franskt företag som nu erbjuder valpyoga i Sverige.

Aftonbladet var på plats under ett träningspass i april. Ett 20-tal deltagare sjönk in och ur positioner som krigaren, barnet och kobran.

Samtidigt lekte cavapoo- och pomeranian-valpar i rummet. Men efter fyrtiofem minuter viskade en deltagare till sin väninna:

– Hur mår hundarna egentligen? De sover ju bara.

Marie Jury.

Tre pass per dag

Passet hölls i en studio på Kungsholmen i Stockholm.

När den lärarledda yogan var över fick deltagarna en halvtimme åt att fritt klappa och kramas med valparna.

Längst fram i yogasalen var en poster uppställd: Sitt ned när du håller i valparna, desinficerar händerna och ”respekterar valparnas sömn”.

Men när passet var slut låg alla sex valpar och sov i deltagares knän. Då hade valparna fotats med deltagares mobiler, de hade lyfts fram och tillbaka mellan olika famnar och blivit klappade under tiden de sov.

Valpyoga-passet var det sista av tre som hölls av företaget den dagen.

En valp som somnat på en yogamatta.

Veterinären: ”För vems skull?”

Puppies and yoga skriver på sin hemsida att valpyoga är ett sätt för de små djuren att bli socialiserade.

Men det behovet finns inte hos små valpar, säger Marie Jury. Hon är veterinär på Väsby Djursjukhus och författare till boken ”Så slipper du veterinären”.

– Jag tycker alltid att man ska fråga sig för vems skull man gör sådant här, är det för människorna eller valparna? I det här fallet tror jag att valparna skulle må bättre av att socialisera i små steg och inte i den här omfattningen.

Fenomenet valpyoga har väckt kritik i sociala medier.

Marie Jury säger att hon inte vill uttala sig om ett enskilt företags verksamhet. Men hon lyfter vikten av vila och sömn för valparna när de är små. Att störa dem när de sover kan vara både plågsamt och skadligt.

– Utan att veta hur det ser ut i den här specifika situationen tänker jag att det är viktigt att ha koll på vaccinationsstatus hos alla hundar. Är de inte fullvaccinerade kan det spridas sjukdomar mellan dem.

Hon lyfter även att det är viktigt att se till att inte valparna skadas av deltagare under yoga.

– Går det inte att garantera valparnas säkerhet så behöver man tänka om.

En valp sover i en deltagares famn under passet.

Inget tillstånd från Länsstyrelsen

Valpyoga har även spridit sig till Italien. Men där sätter myndigheterna stopp för träningsformen.

I veckan klubbade landet igenom nya lagar som innebär att endast fullvuxna hundar kan användas vid kommersiella yogapass med hundar.

Anledningen är att myndigheterna inte kan garantera valparnas eller deltagarnas säkerhet, rapporterar BBC.

Men i Sverige finns det ingen lag som förbjuder valpyoga. Däremot krävs det tillstånd från Länsstyrelsen för att som företag få bedriva verksamhet med djur.

Puppies and yoga är ett av två företag som erbjudit valpyoga i Sverige – men inget av dem har tillstånd från myndigheten.

”En verksamhet med hund som bedöms yrkesmässig eller i större omfattning är tillståndspliktig. Vi har inte beviljat några tillstånd för valpyoga i Stockholms län”, skriver Janina Lindgren, enhetschef för djurvälfärd hos Länsstyrelsen, i ett mejl till Aftonbladet.

Vilket ansvar har ni att agera om företag bedriver olaglig verksamhet med djur?

”Länsstyrelsen har tillsynsansvaret enligt djurskyddslagstiftningen så om vi får klagomål om en sådan verksamhet börjar vi med att informera om regelverket om tillståndsplikt”, skriver Länsstyrelsen i sitt mejl och fortsätter:

”Vår första prioritering är att förmå verksamhetsutövaren att följa lagstiftningen. I det fall man fortsätter att bryta mot djurskyddslagen kan Länsstyrelsen anmäla till rättsväsendet för eventuell brottsutredning”.

”Låt dem vara ifred när de sover”, lyder arrangörens egna regler.

Ägarens svar: ”Okunniga djuraktivister”

Puppies and yogas vd Henri Sagon skriver i ett mejl till Aftonbladet att han är i kontakt med Länsstyrelsen.

”Vårt koncept är nytt så vi arbetar hand i hand med Länsstyrelsen för att få reglerna på plats. Vi är en europeisk koncern som verkar i mer än 10 länder så vi känner till den här typen av problematik”.

Vidare skriver Henri Sagon att företagets hundar är vaccinerade – och att han och valparnas uppfödare inte ser några skadliga risker för valparna.

”Vi har haft 130 helger med valpyoga i Europa med många olika uppfödare, och absolut ingen av dem har sagt till oss att det är skadligt. Jag tror att de är rätt personer att fråga eftersom de bor med sina hundar. Tvärtom är det så att träningen hjälper hundarna att socialiseras innan de går in i sin nya familj”.

Hur ser du på att Italien valt att banna träningsformen?

”Vi är fortfarande verksamma i Italien, trots en del hemska uttalanden i massmedia och av okunniga djuraktivister”, skriver Henri Sagon.

Följ ämnen i artikeln