Regn ökar rädslan för radioaktivitet

Publicerad 2011-03-21

Kraftigt regn över Japan försvårar räddningsinsatsen

Nu kommer nästa bakslag för de hundratusentals som kämpar i jordbävningens och tsunamins spår.

Regnet.

Det stoppar inte bara hjälpsändningarna – det kan också vara radioaktivt.

Dåligt väder har dragit in över den värst drabbade regionen Miyagi i norra Japan. Slagregn väller ner över de hundratusentals hemlösa som i tillfälliga bostäder är beroende av hjälpinsatser. Insatser som på många platser nu inte når fram.

Styr om leveranser

– Vi har använt helikopter för att leverera nödhjälp, men nu tvingas vi styra om leveranserna till områden som kan nås landvägen, sa en myndighetstalesman i natt enligt nyhetsbyrån AFP.

Som om inte regnet, kylan och bristen på varor vore nog så ökar nu också rädslan för radioaktiviteten.

Strålning med regnet

Risken är att radioaktivitet som läcker ut ur det havererade kärnkraftverket Fukushima 1 faller ner med regnet.

– Strålningsnivån tenderar att öka när det regnar och vi övervakar strålningsnivåerna varje timme, sa talesmannen.

– Vi använder tidningar och TV för att informera allmänheten om hur de ska skydda sig mot regnet. Till exempel ska man undvika att vara ute i regnet om man kan och att torka sig direkt när man blivit våt.

WHO: Värre än vi anat

Men än så länge är strålningshotet inte alarmerande. Den högsta strålningen som uppmätts var på 12.10 microsievert per timme, att jämföra med en röntgenundersökning som utsätter patienter för 600 microsievert.

Värre är då de spår av radioaktivitet som man hittat i mjölk, spenat och kranvattnet långt bort från olycksområdet.

– Det är mycket allvarligare än vad någon anade, sa Världshälsoorganisationen WHO:s regionale talesman Peter Cordingely.

Enligt AFP stoppar nu Japan leveranser av grönsaker och mjölk från de fyra regionerna närmast Fukushima 1.

Efter rapporterna om radioaktiva matvaror har Taiwan bestämt sig för att strålningstesta allt fler importerade produkter. Man ska testa frukt, grönsaker, fisk- och mjölkprodukter samt mineralvatten.

”Nya framsteg”

På Fukushima 1 går arbetet med att få kontroll över de kollapsade reaktorerna framåt. Enligt Japans premiärminister Naoto Kan gör man ”långsamt, men hela tiden, nya framsteg”.

Ström är framdragen till reaktor två och under måndagen arbetar ingenjörer med att återupprätta strömförsörjningen till reaktorn. Med fungerande el kan förhoppningsvis reaktorernas egna kylsystem börja fungera igen. Fram till dess fortsätter man att spruta mängder med vatten från vattenkanoner för att hålla värmen i reaktorerna nere.

Följ ämnen i artikeln