Saknade strålfilter

Publicerad 2011-03-16

Experten: Hade haft stor påverkan på utsläppen

Flera explosioner har drabbat kärnkraftverket i Fukushima i jordbävningen och tsunamins spår.

Många länder införde haverifilter efter olyckan i amerikanska Harrisburg 1979.

Men inte Japan.

– Haverifilter hade haft väldigt stor påverkan på utsläppen, säger Klas Idehaag, reaktorinspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Efter härdsmältan i Harrisburg såg världens kärnkraftverk över sina säkerhetssystem. I flera länder – som Sverige, Finland, Tyskland och Frankrike – valde man att sätta in haverifilter för att fånga upp radioaktiva ämnen om man i en nödsituation tvingas släppa ut ånga från reaktorbyggnaden.

Behållare med vatten

Systemet är enkelt. För att på ett säkert sätt kunna lätta på trycket i reaktorinneslutningen, leds ett rör ut till ett filter utanför reaktorbyggnaden.

Filtret består av en stor behållare med vatten som gasen bubblas igenom.

– Det är inte mer avancerat än så. Men det minimerar konsekvenserna av ett utsläpp effektivt. Man har en avskiljningsgrad på 99 procent, säger Klas Idehaag.

Kostar miljoner

Hur mycket hade haverifilter påverkat i Fukushima?

– Det förutsätter att sådana filter skulle stå emot en tsunami, det kan jag inte avgöra. Men hade man haft fungerande haverifilter hade det haft en väldigt stor påverkan.

Varför har Japan valt att inte sätta in haverifilter?

– Det får våra japanska vänner svara på.

Är det dyrt?

– Nej, några hundratals miljoner kronor. I den här branschen är det enorma investeringskostnader, men man producerar el för desto mer, så i sammanhanget är det inte en stor kostnad.

Lisa Röstlund

Följ ämnen i artikeln