Flaggbråk i riksdagen inför Natomedlemskapet: Märkligt

Uppdaterad 2024-02-27 | Publicerad 2024-02-26

Ett flaggbråk har brutit ut inför det stundande svenska inträdet i Nato.

Joar Forssell, Liberalernas utrikespolitiska talesperson, vill hissa försvarsalliansens flagga i riksdagens plenisal permanent, rapporterar SR Ekot.

Men både M och SD sågar förslaget.

Följ ämnen
Nato

I dag, måndag, kommer Ungerns parlament att ta upp den svenska Natoansökan. Med största sannolikhet kommer man då som sista medlemsland att rösta ja till Sverige i Nato.

Och från den dag Sverige officiellt blir medlem i Nato bör alliansens flagga hissas permanent i riksdagens plenisal. Där ska den hänga vid sidan om den svenska flaggan och EU-flaggan, tycker han.

Joar Forssell, Liberalernas utrikespolitiska talesperson, vill hissa försvarsalliansens flagga i riksdagens plenisal permanent.

– Nato är så otroligt viktigt för vår frihet och försvaret av Sverige. Jag tror att det skulle vara en viktig påminnelse om det, varje dag för oss som kommer till riksdagen men också de som tittar på sändningar, säger han till SR Ekot.

M: Det blir märkligt

Forssell vill också att den ljusblå flaggan ska hissas på flaggstänger runtom i riksdagen. Han har skrivit en motion om frågan och den ligger nu hos konstitutionsutskottet.

Flera av partierna har ännu inte tagit ställning till motionen. Men Moderaterna motsätter sig Natoflaggandet i riksdagen, säger Mattias Karlsson, gruppledare i Riksdagen.

Han hänvisar till att Nato är en mellanstatlig organisation, som FN.

– Det blir märkligt om vi hänger upp Natos flagga och inte FN:s. I plenisalen är det rimligt att ha den svenska flaggan och EU-flaggan, säger Karlsson till radiokanalen.

SD vill ta ner EU-flaggan

EU:s flagga hängdes upp i riksdagen inför det svenska EU-ordförandeskapet 2009. Den är rimligt att ha där eftersom EU har lagstiftande makt i Sverige, menar gruppledaren.

Matheus Enholm (SD), ledamot i konstitutionsutskottet.

Också SD är emot förslaget. De vill dessutom att EU:s flagga tas ner.

– Vi tycker att i Sveriges riksdag har man svenska flaggan och inga andra flaggor för andra organisationer överhuvudtaget och det gäller också EU-flaggan, säger Matheus Enholm, ledamot i konstitutionsutskottet.

 

Fotnot: I en tidigare version av texten angavs felaktigt att EU-flaggan hängdes upp i riksdagen förra året. Rätt är att den hissades inför EU-ordförandeskapet 2009.