Han bygger ett gigantiskt jordskepp: ”Största svartbygget i Falköping någonsin”

Publicerad 2023-04-08

Det kallas för ”Största svartbygget i Falköping någonsin”.

Men den brittiske militären och miljökämpen Kevin Schot är fast besluten. Han ska bygga sitt ekologiska jordskepp.

Nu berättar han om sin 16 år långa kamp mot byråkratin i SVT:s nya minidokumentär ”Jordskeppet”.

Kevin Schot jobbar dag och natt för att förverkliga sin dröm. Ett gigantiskt jordskepp på landsbygden utanför Falköping. ”Jordskeppet” är alltså ett självförsörjande hem, byggt av naturmaterial och återvunnet skräp, som gamla bildäck och glasflaskor.

Här var planen att han skulle bo med sin familj i ett 350 kvadratmeter stort komplex designat för ”världens minsta ekologiska fotspår”. Men för några år sedan kraschade den planen, berättar han i SVT:s nya minidokumentär ”Jordskeppet”. Mer om det senare.

”Bodde i trädtopparna ett par år”

Kevin Schot föddes i Storbrittannien. Som 16-åring tog han värvning i brittiska armén där han bland annat utbildades till mekaniker, tekniker och elektriker. Men den militära karriären fick ett abrupt slut i och med Kuwaitkriget.

– Jag höll inte med om deras anledning för att invadera Kuwait. Så jag började protestera mot min ledning tills de sparkade ut mig efter tredje året. Jag var fortfarande lite arg efter allt jag sett i militären så jag bestämde mig för jobba aktivt inom miljöprotesterna. Jag bodde i trädtopparna ett par år och försökte skydda ekskogar från vägbyggen.

I en av trädtopparna sitter en svenska. En månad senare var hon gravid och Kevin köpte en enkelbiljett till Sverige. Året är 2006.

För farligt för Falköping

Kevin och hans nya flickvän Sandra köpte en bit mark utanför Falköping. Här skulle de bygga ett ekologiskt drömboende. Tjänstemännen på Falköpings kommun är inte lika imponerade av planerna på ett 350 kvadratmeter stort jordskepp. Men trots nekat bygglov drog Kevin och Sandra igång.

I sex år byggde de. Fyllde 4 000 gamla däck med 20 000 skottkärror jord för väggarna och byggde rum efter rum. Men en dag 2012 märker de hur flygplan och helikoptrar cirklar över fastigheten. Det är lantmäteriet som är ute för att göra nya kartor. De anmäler bygget till kommunen.

– Jag trodde att jag skulle hinna om jag gjorde det tyst inom fem år. Sen kunde jag återkomma till kommunen och visa att titta det var inget att oroa sig för. Men de hann först. Det kallade det olagligt och största svartbygget i Falköping någonsin. Hoppsan, haha.

Kevin Schot.

Kryphålet

Men Kevin ger inte upp och ett år senare har han kommit på lösningen. Han ändrar bygglovsansökan från bostadshus till jordkällare. Det faller tjänstemännen bättre i smaken och äntligen får han sitt bygglov.

Nu samlas jordskeppsexperter från hela världen i lilla Falköping. Sammanlagt 35 personer bor och bygger för att projektet skulle bli färdigt. Kevin beskriver det som ”en väldigt oskyldig tid han aldrig kommer glömma”.

Splittringen

Men säg den lycka som varar för evigt. Elva år med intensivt byggande, konflikter med kommunen och en stigande besatthet kring bygget från Kevins sida tar ut sin rätt. Äktenskapet spricker och Sandra lämnar med parets tre barn 2017.

– Jag trodde det var slut med allting. Mitt liv var över. Skeppet var förlorat och skulle bli en ruin. Barnen skulle aldrig prata med mig mer. Det var en så förvirrande tid.

Men allt ändras när hans 15-åriga dotter, Star Schot, berättar att hon är gravid. Det ger Kevin ny energi och tre år efter att han lämnade jordskeppet är han tillbaka och fortsätter sitt arbete. Kommande generationer ska ha någonstans att bo.

Färdigt till sommaren

Han hoppas vara klar till nästa sommar. Då ska han bjuda in Falköpings kommun till ett studiebesök. Han har återknutit kontakten med sina barn och barnbarn. Star och hennes dotter Lova planerar att flytta ut till jordskeppet när det är färdigt.