Här är vinnarna av Unga journalistpriset 2022

Uppdaterad 2023-08-31 | Publicerad 2023-02-06

 Ibtisam Jaber, Zain Tayeh och Zainab Eliwy på Värner Rydénskolan vinner Unga journalistpriset 2022.

Zainab, Zain och Ibtisam skrev om att medier rapporterar ensidigt om deras skola i Rosengård.

Nu står det klart att sjundeklassarnas debattartikel vinner Unga journalistpriset 2022.

– Att vinna det här priset känns helt fantastiskt. Overkligt, säger Zainab.


 Uppdatering 230831: Tävla i Unga journalistpriset 2023 och vinn 10 000 kronor


För ett år sedan gick Zainab Eliwy, Zain Tayeh och Ibtisam Jaber i årskurs sex på Värner Rydénskolan i Rosengård i Malmö. En morgon när eleverna kom till klassrummet pratade alla elever om samma sak: Medier som rapporterade ensidigt och negativt om deras skola.

– En tidning hade lagt ut en artikel om vår skola. Vi tyckte inte att det som stod stämde. Det som stod handlade ju om oss. Vi blev frustrerade, arga och besvikna, säger Zainab.

Eleverna i klassen började diskutera mediers rapportering av skolan. Klasskompisarna kom fram till att de ville skriva en debattartikel om saken. Zainab, Zain och Ibtisam samlade in hela klassens tankar och författade texten.

– Det var svårt att skriva texten. Det tog oss tid, några veckor, men vi fixade det till slut, säger Zain.

”Medier går inte ut och och pratar med oss elever”

Hur borde medier rapportera om er skola?

– Man har fördomar om oss i medierna, säger Ibtisam.

Zain fyller i:

– Sveriges medier går inte ut och och pratar med oss elever och det är ju just oss det handlar om. Medier borde åka till skolan det handlar om och få elevernas perspektiv. När det handlar om journalistik är det viktigt att det man skriver stämmer.

Alla tre är eniga om att när tidningar, tv och radio berättar om Rosengård eller Värner Rydénskolan är det oftast i negativa ordalag.

Zainab, Zain och Ibtisam understryker att de tycker att journalister ska ta upp dåliga saker som händer i samhället. Men de tycker samtidigt att det är minst lika viktigt att lyfta positiva saker.

– Det kanske var värre i Rosengård förut men nu är det lugnt här. Journalister skriver negativt om Rosengård fast de inte vet hur det är här, säger Zain.

– Alla känner alla här. Vart man än går hittar man någon man känner. Det är kul. Man går inte runt och rädd i Rosengård, säger Zainab.

– Vi känner oss trygga, säger Ibtisam.

Drömmer om att bli journalister

Hur borde journalister rapportera om Rosengård?

– Journalister borde åka till Rosengård och prata med människor som bor här. Inte bara folk som tror olika saker och som inte varit här. Fråga vad folket som bor i Rosengård känner, säger Zain.

– Journalisterna skriver om ungdomar som hänger i Rosengård. De borde åka hit och prata med ungdomarna om hur det är, säger Zainab.

Zainab, Zain och Ibtisam tycker alla om att skriva och skulle kunna tänka sig att jobba som journalister när de blir vuxna.

– Om jag jobbade som journalist på en tidning skulle jag skriva om det som är intressant och äkta. Inte bara vad jag tycker utan om vad folket tycker. Om jag blir journalist sen kan jag skriva om det som journalister inte skriver om nu, säger Zain.

Zain Tayeh, Zainab Eliwy och Ibtisam Jaber vinner unga journalistpriset 2022.

Vinner Unga journalistpriset

Elevernas debattartikel, som går att läsa här, skrevs i samband med att klassen deltog i projektet ”Grundskolefotboll mot rasism”. Klassen fick då i uppgift skriva eller skapa något kopplat till barnkonventionen som skulle publiceras med Mobile Stories publiceringsverktyg.

Nu står det alltså klart att Elevernas text vinner Unga journalistpriset 2022, som delas ut av Aftonbladet tillsammans med Mobile Stories och Mediekompass.

Priset är, förutom den stora äran, 10 000 kronor till klasskassan och att vinnartexten publiceras i Aftonbladet.

– Att vinna det här priset känns helt fantastiskt. Overkligt. Vi trodde inte att vi skulle komma så här långt, säger Zainab.

Vad kommer klassen att göra med prispengarna?

– Kanske åka på utflykt, säger Ibtisam.

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson menar att Unga journalistpriset är en stolthet för Aftonbladet. Hon vill att tävlingen ska inspirera och motivera unga att skriva och använda språket till att berätta.

– Det är fantastiskt att Zainab, Zain och Ibtisam går ut till försvar för sin skola och kritiserar ensidighet i medierna – det är både viktigt och imponerande. För oss på Aftonbladet är det viktigt att fånga upp röster, ideér och perspektiv från ungdomar i glesbygd, förort och storstad, säger Lena K Samuelsson.

Här kan du läsa mer om Unga journalistpriset.

Unga journalistprisets jury: Pontus Ström – mediepedagog på Mediekompass, Lotta Bergseth – vd för Mobile Stories, Jonas Sylvén-Möller – reporter på Aftonbladet och Jenny Sköld – ordförande och ansvarig utgivare för Mobile Stories.