Undret i Alperna – Silvia De Bon, 22, nödlandade bland bergstopparna

Publicerad 2022-12-30

Under en flygning över Alperna fick det lilla propellerplanet plötsligt motorkrångel.

Mirakulöst nog lyckades piloten Silvia De Bon, 22, nödlanda bland bergstopparna.

Alla tre ombord överlevde.

– Ju mer du drar i joysticken desto mer hastighet förlorar du och börjar störta. Vi var på väg in i berget och jag försökte få planet i nivå med sluttningen. Jag kommer inte ihåg något av kraschen, säger Silvia De Bon från sjukhuset i italienska Trento där hon återhämtar sig, till Corriere della Sera.

Hennes skador blev lyckligtvis lindriga. Om planet hade landat med nosen först hade konsekvenserna blivit katastrofala. Silvia De Bon lyckades med konsttycket att nödlanda planet på magen på en snötäckt bergssida i Dolomiterna.

Det räddade livet på hennes bror Mattia De Bon, 27, och hans fästmö Giorgia Qualizza, 28, som var ombord på planet. Båda klarade sig helskinnade. På bilder från flygplanet, en Piper PA-28, syns inga yttre skador.

”Vi kommer att krascha”

Trion ombord hade mellanlandat i Trento och var på väg till Bolzano.

– Vi passerade precis nedanför toppen av Cima di Cece när kylan och det låga lufttrycket gjorde att motorn förlorade kraft, säger Silvia De Bon.

Den unga piloten berättar att hon försökte få planet att stiga. Men när hastigheten blev för låg började propellerplanet istället att störta mot marken.

– Vi kommer att krascha, tänkte jag för mig själv. Då försökte jag bara räta upp planet mot sluttningen. Jag hade tur. Från smällen till nästa ögonblick minns jag ingenting, det är bara ett tomrum, säger Silvia De Bon till Corriere della Sera.

Efter att planet slagit ner nedanför bergstoppen, 2 100 meter över havet, kunde brodern Mattia och fästmön Giorgia ta sig ut och slå larm.

Trots olyckan och avrådan från sin far kommer Silvia De Bon fortsätta att flyga.

– Om jag drabbas av en olycka så blir jag inte rädd. Jag har bestämt mig, jag vill bli pilot på ett flygbolag, som piloterna på Ryanair. Det här hade kunnat hända vem som helst. Det hade lika gärna kunnat ske på vägen på väg hem, eller på väg till flygplatsen, säger hon.

Åklagarmyndigheten i Trento meddelar att en utredning av olyckan har inletts.

Följ ämnen i artikeln