Biden: Vapen stoppas om Rafah anfalls

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-05-09

Om Israel gör allvar av planer på att gå in i Rafah kommer USA att stoppa leveranser av vapen som kan användas i anfallet, enligt USA:s president Joe Biden.

I en intervju med CNN säger Biden att USA fortsatt kommer att leverera raketer som Israel använder i sitt luftvärn men om Israel går in i Rafah blir det annorlunda.

– Vi kommer inte att tillhandahålla vapen och artillerigranater som används och har använts, sade Joe Biden.

De uttalanden som Biden gör i intervjun är de hittills skarpaste om vad som sker om Israel genomför en markinvasion i Rafah.

USA:s president Joe Biden säger att USA inte kommer att leverera vapen till Israel som kan användas för ett anfall mot staden Rafah i Gaza. Arkivbild.

Förra veckan stoppade USA en leverans av bomber till Israel på grund av oro för att de skulle användas i ett eventuellt anfall mot den tätbebyggda staden Rafah. I intervjun med CNN kommenterade president Biden den stoppade bombleveransen.

– Civila har dödats i Gaza som en följd av sådana bomber, sade han och beklagade att det skett.

Tidigare på onsdagen bekräftade USA:s försvarsminister Lloyd Austin att en leverans med bomber till Israel stoppats och förklarade varför.

– Vi har varit väldigt tydliga om att Israel inte borde inleda en större attack i Rafah utan att säkerställa att civila skyddas. Efter att ha utvärderat situationen pausade vi en leverans, sade han till ett senatsutskott i Washington.

Mer än en miljon civila har sökt skydd i Rafah efter att de tvingats lämna andra delar av Gaza på grund av Israels krig mot Hamas som inleddes efter den islamistiska extremistgruppens terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023.

Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs gisslan.