Omplacerade generaler spär på maktkampsrykten

avTT

Foto: Natalia Fedosenko
Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa. Arkivbild.

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa möblerar om i den högsta militärledningen.

Manövern spär på tidigare spekulationer om en maktkamp inom regeringen, och att Mnangagwa försöker stärka sin position.

Fyra högt uppsatta generaler pensioneras och kommer nu att placeras på diplomatiska poster utomlands, rapporterar statliga medier. Beskedet mildrar knappast ryktena om en pågående maktkamp i Zimbabwes toppskikt – bland annat närda av att vicepresident Constantino Chiwenga inte har setts offentligt på flera veckor.

I lördags sade Mnangagwa vid ett kampanjmöte med det styrande partiet Zanu-PF att Chiwenga inte mår bra.

"Så det är därför han inte är här med oss. Vi ansåg att det var viktigt att officiellt göra det tillkännagivandet", sade presidenten enligt den statligt styrda tidningen Sunday Mail.

När militären slog ned mot demonstranter förra månaden sedan regeringen beslutat chockhöja bränslepriserna var det Chiwenga som axlade ansvaret under våldsamheterna. Presidenten befann sig på besök i Ryssland för att uppvakta investerare.

Dewa Mahvinga, analytiker vid Human Rights Watch spekulerar i att det kan råda oenighet mellan Mnangagwa och vicepresidenten om vilka verktyg som ska användas för att få den vacklande ekonomin på fötter.

Mnangagwa har inte nämnt vilket slags åkomma Chiwenga lider av, eller om han är på bättringsvägen. Den privatägda tidningen NewsDay rapporterade i början av februari att Chiwenga insjuknat och får vård i Sydafrika, något som då inte kommenterades av regeringen.

ARTIKELN HANDLAR OM