Läkargrupp: 68 personer skjutna i Zimbabwe

1 av 2 | Foto: Tsvangirayi Mukwazhi /AP/TT
Aktivisten och pastorn Evan Mawarire på väg till domstolen på torsdagen i den zimbabwiska huvudstaden Harare.

avTT

NYHETER

Minst 68 personer uppges ha blivit skjutna under den senaste veckans oroligheter i Zimbabwe.

Storbritannien har kallat upp den zimbabwiske ambassadören för att uttrycka sin oro över situationen.

Enligt en grupp läkare som arbetar med mänskliga rättigheter i Zimbabwe har 68 personer behandlats för skottskador sedan oroligheter bröt ut i veckan. Av dem har 17 genomgått akuta operationer.

Flera personer har dödats i samband med protesterna som blossade upp i huvudstaden Harare och den näst största staden Bulawayo efter det att president Emmerson Mnangagwa meddelat att bränslepriserna mer än fördubblats.

”Stor besvikelse”

Regeringen har satt in militären för att stävja protesterna, säkerhetstjänsten har slagit till mot misstänkta demonstranters hem och hundratals personer har gripits. En av dem är aktivisten pastor Evan Mawarire, känd motståndare till den förre presidenten Robert Mugabe. Mawarire greps under gårdagen misstänkt för att ha uppviglat till våldsamheter, enligt hans advokat.

– Jag kan inte beskriva hur stor besvikelse det är. Vi trodde att vi hade ett nytt land och ett nytt sätt att göra saker på, sade Mawarire till samlade reportrar när han anlände till en domstol på torsdagen.

Zimbabwes säkerhetsminister Owen Ncube har tidigare anklagat oppositionen och människorättsgrupper för att ligga bakom oroligheterna.

Oroas av bägge sidor

Storbritannien har kallat till sig Zimbabwes ambassadör i London. Den brittiske statssekreteraren med ansvar för Afrikafrågor, Harriet Baldwin, säger i ett uttalande att man följer situationen med växande oro.

"Samtidigt som vi fördömer det våldsamma beteendet hos vissa som protesterar, och olagliga handlingar som bränder och plundring, oroas vi djupt över att Zimbabwes säkerhetsstyrkor har svarat med ett oproportionerligt agerande", säger Baldwin i ett skriftligt uttalande.

Hon uppmanar regeringen i den tidigare brittiska kolonin att hålla kontroll på sina väpnade styrkor och återställa internetuppkopplingen i landet.

ARTIKELN HANDLAR OM