Ebolaläget i Kongo-Kinshasa hotar bli värre

TT-Reuters

Uppdaterad 2018-10-18 | Publicerad 2018-10-17

Sjukvårdspersonal som arbetar på ett behandlingscenter för ebolapatienter i Kongo-Kinshasa sprejas med desinfektionsmedel. Arkivbild.

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att det är stor risk att ebolasituationen i Kongo-Kinshasa förvärras om inte insatserna för att motverka utbredningen av blödarsjukdomen ökas.

Men ännu utgör inte det aktuella utbrottet ett så stort hot att en så kallad PHEIC (Public Health Emergency of International Concern) behöver utfärdas.

Att det rörde sig om ett nytt ebolautbrott tillkännagavs av WHO den 1 augusti i år. Sedan dess har 139 människor avlidit till följd av sjukdomen. Till det läggs 215 förmodade och bekräftade fall.

WHO bedömer att det finns en risk att smittan sprids till grannländerna Uganda och Rwanda. Dessa länder är dock väl förberedda, enligt organisationen.

– Vi har ändå vissa förhoppningar att detta utbrott kan kontrolleras, sade WHO:s Robert Steffen vid en presskonferens i Genève där organisationen har sitt huvudkontor.

Vid det stora ebolautbrottet i Västafrika 2013–2016 miste över 11  000 människor livet till följd av sjukdomen.

Ebola tillhör gruppen blödarfebrar, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

Följ ämnen i artikeln