Svensk pilot fast i Nigeria - får inte lämna landet

Publicerad 2013-06-18

Flög knarkbaron på uppdrag av Kenyas president

Den nigerianske knarkbaronen Anthony Chinedu (mitten) ler självsäkert tillsammans med sin advokat Michael Osundwa. Det trots att han precis hade gripits i Kenya när den här bilden togs i maj.

Den svenske piloten Masoud Roshankar flög en knarkbaron i ett flygplan som tillhört Nelson Mandela.

Han landade i en maktkamp mellan Nigeria och Kenya.

– Kenyanerna säger att det finns noll chans att få ut mig från Nigeria, säger Masoud Roshankar, från Helsingborg, och vädjar till UD om hjälp.

När den här bilden togs, för bra några veckor sedan, levde den svenske piloten Masoud Roshankar en skön tillvaro som pilot i Afrika. I dag sitter han fast på ett hotell i Nigeria och får inte lämna landet. Ofrivilligt landade han mitt i en konflikt mellan Kenya och Nigera efter när han flög en knarkbaron till Nigeria.

Den svenske piloten Masoud Roshankar lämnade Kenyas huvudstad Nairobi den tredje juni.

Han berättar själv för Aftonbladet om hur de flög med ett privat flygplan som chartrats av kenyanska myndigheter. Det var ett lyxigt flygplan som, enligt svensken, tidigare har varit Nelson Mandelas.

Med på planet satt Kenyanska myndighetstjänstemän och poliser som eskorterade en nigeriansk knarkbaron.

Knarbaronen hade utvisats ur Kenya och skulle lämnas i sitt hemland.

Svensken medverkade som pilot.

Får inte lämna landet

De landade i Lagos i Nigeria och släppte av knarkbaronen.

Sedan förändrades allt.

– Jag skulle bara vara här i två timmar och nu har jag varit här i femton dagar utan något besked, säger Masoud Roshankar.

Aftonbladet når honom över Skype där han sitter strandad på ett hotellrum tillsammans med de kenyanska tjänstemännen.

– Allting är avlyssnat här och vi tror att det är folk som sitter nere i lobbyn och lyssnar så skype är bäst, säger svensken.

Enligt vad han själv berättar för Aftonbladet kräver nigerianska myndigheter att de flyger tillbaka knarkbaronen till Kenya. Annars får de inte lämna landet.

Men det kan de inte göra.

– Vi fick direkt order från Kenyas president att vi måste flyga tillbaka utan honom, säger Masoud Roshankar.

Nu är det status quo.

De kan inte åka tillbaka med knarkkungen. Men de kan inte heller lämna landet utan honom.

Hotellrummet och deras mat betalas av Kenya där deras öde nu är en stor nyhet. Kenyas största dagstidning Daily Nation har skrivit mycket om fallet.

Men från Sverige har Roshankar hittills inte fått någon hjälp. Ambassaden har, enligt honom, sagt att det är lättare för honom att lämna landet om kontakten enbart sköts av kenyanska myndigheter.

Det hoppades han också på.

Men i dag kom beskedet från Kenya.

– Kenyanerna säger att det finns noll chans att få ut mig från Nigeria, säger Masoud Roshankar.

I stället har han hört talas om andra fall där människor i motsvarande situation suttit strandade i ett helt år.

Riskerar förlora jobbet

Nu börjar situationen vara akut. Masoud Roshankar arbetar för ett afrikanskt flygbolag. Han har en flygning redan på onsdag. Om han inte släpps ut ur Nigeria innan dess riskerar han förlora jobbet, säger han.

Efter att han under måndagen fått beskedet från Kenya om att de inte kan hjälpa honom har han febrilt försökt få hjälp av svenska ambassaden. Men de har hittills sagt att han får återkomma på tisdag morgon.

– Jag vill att UD ska hjälpa mig ut. Jag har ingenting med det här att göra. Jag gjorde bara en flygning, säger Masoud Roshankar.

På UD i Stockholm har de inte ens hört talas om fallet.

– Än så länge har vi inte fått någon information i ärendet, säger Joakim Edvardsson Reimar, presstalesman på UD i Stockholm.

Enligt Edvardsson Reimar har ärendet sannolikt inte återrapporterats till Stockholm eftersom det antogs att Kenyanska myndigheter skulle hjälpa honom. Han uppmanar Masoud Roshankar att återingen kontakta ambassaden.