USA flyttar inte sin ambassad i Israel

avMartin Schori

Foto: AFP

Donald Trump har skrivit under ett dokument som lägger planerna på att flytta den amerikanska ambassaden i Israel till Jerusalem på is.

Därmed ser han ut att i alla fall tillfälligt bryta ett vallöfte – men undviker en diplomatisk kris.

Beslutet som Trump tagit innebär att flytten läggs på is, men presstalesmannen Sean Spicer betonar att Trump fortfarande vill flytta ambassaden.

Enligt Spicer gäller beslutet i sex månader. Anledningen uppges vara att ”maximera chanserna” att nå ett fredsavtal mellan israeler och palestinier.

– Det är inte en fråga om, utan när ambassaden flyttas, säger Spicer.

Känslig fråga

Donald Trump lovade flera gånger under valkampanjen att han skulle flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

Löftet väckte raseri hos palestinierna och i omvärlden, då både palestinier och israeler gör anspråk på Jerusalem. Det är av den anledningen som alla länder, inklusive USA, valt att ha sin ambassad i Tel Aviv istället.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att han skulle välkomna en flytt, medan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som Trump träffat vid två tillfällen, sagt att ett sådant drag skulle ”öppna helvetets portar”.

Vill ha aktiv roll

Trump sa under sin resa till Israel och Palestina förra veckan att han ville ta en aktiv roll i fredsprocessen.

I början av sitt presidentskap utsåg han advokaten David Friedman som ny ambassadör i Israel. Friedman beskrivs som en hårdför Israelvän och kommenterade sin utnämning med att han såg fram emot att jobba ”från den amerikanska ambassaden i Israels eviga huvudstad Jerusalem”.

Men så verkar det alltså inte bli, i alla fall inte nu.

ARTIKELN HANDLAR OM