Kosmonauter fast i rymden – Rysslands hjälp dröjer

Publicerad 2023-02-13

En amerikan och två ryssar är strandsatta i rymden efter att deras farkost gått sönder.

Nu skjuter Ryssland fram räddningsoperationen för att ta hem dem.

Att be Elon Musk om hjälp är inte aktuellt, enligt experter.

Den ryska farkosten Sojuz MS-22 började i december läcka kylvätska efter att troligtvis ha skadats av en mikrometeorit.

Rysslands rymdstyrelse Roscosmos bedömde att farkosten inte längre var lämplig att färdas i, vilket gjorde att de tre rymdfararna blev fast på den internationella rymdstationen ISS.

En räddningsraket skulle skjutas upp den 20 februari, men nu meddelar Roscosmos att avfärden flyttas fram till mars.

De ryska kosmonauterna Sergej Prokopjev och Dmitrij Petelin och den amerikanska astronauten Frank Rubio ser ut att få vänta ett tag till på att komma hem.

Utöver Sojuz MS-22 finns även en rymdfarkost från Elon Musks företag SpaceX på ISS rymdstation. Men att ta hjälp av Teslamiljardären är inte aktuellt, enligt John Leif Jørgensen på Danmarks nationella rymdforskningsinstitut.

– Politiskt sett vore det en katastrof för ryssarna om Elon Musk skulle åka upp och rädda några kosmonauter, säger han till dansk DR.

Från vänster: Dmitrij Petelin, Sergej Prokopjev och Frank Rubio.

Bevisen blir uppbrända

Jørgensen tror dock inte att att läckan på rymdkapseln gör den omöjlig att använda i nödfall för att ta hem de tre rymdfararna.

– Astronauterna kommer inte att dödas, men det kan vara väldigt obehagligt för dem. Temperaturen i kapseln kommer att vara extremt hög under hemresan. Och det vill man inte utsätta dem för, säger han.

Rymdforskaren misstänker att ett fabrikationsfel kan ligga bakom läckaget, men säger att vi aldrig kommer få veta sanningen då den kommer brinna upp i atmosfären så fort den kopplas bort från landningsmodulen.

– Bevisen är alltså uppbränd, säger han.

Uppskjutningen av Sojuz MS-22 den 21 september förra året.

Följ ämnen i artikeln