Säpo: Absolut en ökning av digitala hot mot Sverige

Uppdaterad 2023-08-17 | Publicerad 2023-07-22

Säpo ser en ökning av hotfulla kommentarer på nätet riktade mot Sverige och svenskar.

Detta sedan den senaste tidens manifestationer där bland annat en koran bränts.

– Vi vet sedan tidigare att det kan gå fort i sådana här lägen, säger Säpos presstalesperson.


 Uppdatering 230817: Terrorhotnivån höjs från 3 till 4


Sverige har hamnat i en kris med den muslimska världen.

En koran har bränts och flera personer har ansökt om tillstånd från Polismyndigheten för att få bränna koraner. Det hela har skapat vrede runt om i världen och i veckan stormades den svenska ambassaden i Bagdad, Irak.

Säkerhetspolisen (Säpo) följer händelseutvecklingen noga. Det säger Adam Samara, presstalesperson Säpo.

– Säpo följer händelseutvecklingen noga nu och vet sedan tidigare att det kan gå fort i sådana här lägen. Vår uppgift är att ständigt bedöma hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands och bedöma om det finns individer som har för avsikt och som har förmåga att begå brott mot Sveriges säkerhet. Det är ett analysarbete som ständigt pågår, säger Adam Samara.

Svenska ambassaden i Bagdad stormas, 20 juli.

2007 hamnade Reinfeldt-regeringen i en kris efter en teckning av konstnären Lars Vilks som föreställde Muhammed som rondellhund. Teckningen publicerades i Nerikes Allehanda (NA) och skapade kraftiga protester i den muslimska världen och bland annat utfästes en belöning till personer som skulle mörda Vilks och NA:s chefredaktör.

Salwan Momika bränner koranen utanför Stockholms moské vid Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm, 28 juni.

Ökning av digitala hot mot Sverige

Som följd av senaste veckans händelser har det i digitala forum nu riktats hot mot Sverige och svenskar samt från minst en militant gruppering.

Har Säpo sett det här och har ni sett en ökning av hot mot Sverige den senaste tiden?

– I våra underrättelser ser vi mycket, men vi har inte möjligt att kommentera enskilda hot eller aktörer. Men vi kan konstatera att den här typen av manifestationer som vi talar om sedan tidigare varit hotdrivande och inte minst de reaktioner som följer. I och med senaste tidens händelseutveckling ser vi mer hotfulla och upprörda kommenterar i sociala medier och digitala kanaler, så är det absolut, säger Adam Samara.

Adam Samara, presstalesperson på Säpo.

Behöver befolkningen i Sverige vara orolig?

– Man ska inte vara orolig men man ska vara vaksam och lyssna på information från myndigheter och ser man någonting som man upplever som anmärkningsvärt ska man höra av sig till den myndighet som man bedömer relevant.

Han uppmanar även till att tänka källkritiskt.

– Det är en situation nu när väldigt mycket information är i omlopp. Det är då viktigt att komma ihåg att vara källkritisk och fråga sig själv vem som kan vara avsändare och vad aktören kan ha för avsikt och fundera innan man delar någonting.

Den generella terrorhotnivån i Sverige ligger sedan mars 2023 på en 3:a (förhöjt hot) på en 5-gradig skala.

Terrorhotnivån är en långsiktig strategisk skala som tar hänsyn till mer än enskilda händelser som pågår här och nu, men även den ser Säpo över noga, eftersom situationer kan ändras fort, menar Adam Samara.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Tobias Billström (M) som avböjt kommentar.

Aftonbladet söker civilminister Carl-Oskar Bohlin (M).