Personal fick fly när ambassad stormades

Uppdaterad 2023-07-27 | Publicerad 2023-07-21

Personal befann sig på ambassaden i Bagdad när den stormades och fick fly, enligt uppgift till TT.

Den utsända personalen har nu omlokaliserats till Stockholm av säkerhetsskäl.

Samtidigt fortsätter protesterna mot Sverige runtom i världen.

Enligt UD:s presstjänst är omlokaliseringen av den svenska ambassadpersonalen temporär. Den ska tills vidare bedriva sitt arbete från Stockholm.

”Säkerheten prioriteras. Utsänd personal har anlänt till Sverige med reguljärflyg. Vidare åtgärder får vi återkomma till”, skriver presstjänsten.

Bakgrunden är det våldsamma angrepp som demonstranter utförde mot den svenska ambassaden natten till torsdagen. Källor uppger för TT att personal befann sig i ambassadbyggnaden när attacken skedde, men lyckades fly därifrån.

UD uppger att man av säkerhetsskäl inte kan kommentera i detalj hur situationen hanterades. ”Det var en besvärlig situation men all personal är välbehållen”, skriver presstjänsten.

Den svenska ambassadören befann sig inte i Bagdad, utan i Sverige, när angreppet skedde.

Stormare av ambassaden tar med sig en skylt därifrån.

Kyla ned

UD har i nuläget inte någon helhetsbild av hur stora skadorna på ambassadbyggnaden är.

”Det som skedde var en omfattande stormning med bland annat våldsam vandalisering och där ambassadbyggnaden sattes i brand på flera ställen”, skriver presstjänsten.

Enligt UD har Iraks ansvar för skyddet av ambassaden ”uppenbarligen brustit allvarligt”.

Flera länder i Mellanöstern har protesterat mot koranaktionen och kallat upp de svenska ambassadörerna. Däribland Qatar, Saudiarabien och Iran.

Kurdistans regionala regering (KRG) i irakiska Kurdistan har också meddelat att man "avbryter arbetet med sin representation i Sverige".

Även Hassan Nasrallah, Hizbollahs ledare, kräver att svenska sändebudet i Libanon utvisas och att dess ambassadör i Sverige kallas hem, enligt AFP.

– Hela världen måste se hur vi omfamnar vår koran och hela världen måste se hur vi skyddar vår koran med vårt blod, säger han, enligt Al Jazeera.

Turkiet har också fördömt koranaktionen som en ”avskyvärd attack” och uppmanat Sverige att vidta ”avgörande åtgärder för att förhindra detta hatbrott mot Islam”.

Källor uppger för TT att regeringen just nu försöker att kyla ner situationen så att den inte eskalerar så att svenskar och svenska intressen utomlands hamnar i fara. Men det handlar även om säkerheten i Sverige.

Därför har svenska ministrar varit återhållsamma med uttalanden det senaste dygnet, trots att den irakiska regeringen kallat hem sin chargé d affaires från Stockholm och uppmanat det svenska ambassadören att lämna Irak. Dessutom uppgav i går Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri till irakisk tv att Irak stoppar alla affärer med svenska företag i landet.

Utrikesminister Tobias Billström (M) kom med ett skriftligt uttalande om ambassadstormningen i torsdags förmiddag och ytterligare ett uttalande på engelska sent på eftermiddagen där han beklagade den senaste koranbränningen. Näringsminister Ebba Busch (KD) svarade på frågor i torsdags förmiddag.

Protester vid Sveriges ambassad i Bagdad igår. Arkivbild.