”Det är alldeles för mycket skrivbordsjournalistik nu”

Publicerad 2015-08-16

Ett ögonblick, Aftonbladets Peter Kadhammar, 59, som i dag och varje söndag framöver kommer att ge sin bild av Sverige – både i text och i en egen podd.

– Ja, det stämmer.

• Vad är det du ska göra, egentligen?

– Jag ska göra något så modernt och samtidigt så gammalmodigt som att åka ut i landet och i Stockholm och träffa människor och titta på företeelser – och skriva om dem. Det är alldeles för mycket skrivbordsjournalistik nu för tiden. Det är egentligen konstigt, att den här väldigt grundläggande formen av journalistik nu känns ny och fräsch.

• Men det blir ljud också – du ska göra en egen podd utifrån din kolumn varje vecka?

– Ja, det ska jag. Jag kommer att göra inspelningar från platser där jag är, som kommer att ackompanjera och komplettera mina texter. Vi får se vad det kan bli – det är bara vår egen förmåga som sätter gränser för vad vi kan göra på nätet. Det är en otrolig rolig tid att vara journalist i.

• Är det svårt att tänka ljud när man är van att skriva?

– Nej, egentligen inte. En intervju är en intervju – och ljud är illustration till en plats. Det är egentligen inte konstigare än att man noterar färgen på ett hus eller färgerna på blommorna runt omkring.

• Vad kommer du att rapportera om?

– Jag ska rapportera om till exempel skjutningar i Malmö, Swedbanks nya huvudkontor, en ek som kämpar för sin överlevnad – säg det du så gör jag det.

• Vill du ha tips på intressanta saker eller platser från folk?

– Ja, gärna.

• Varför är det så mycket skrivbordsjournalistik nu för tiden?

– Jag vet inte, det har jag faktiskt funderat på i åratal – decennier, till och med. Det känns som om det har ökat mer och mer. Delvis är det väl en resursfråga, delvis tror jag det också är för att medierna har tillåtit sig att bli bekväma, med ju bättre tekniska verktyg vi har.

• I din första kolumn och podd besöker du Swedbanks nya moderna kontor, med ”touchdown-platser” – skulle du själv vilja jobba i den miljön?

– Nej, aldrig. I viss mån lever ju vi journalister i en ständigt rörlig miljö, det borde i alla fall vara vår livsluft, men samtidigt måste man ha en fast plats. Journalistik handlar om mycket processer som växer fram. Man har anteckningar, lappar och böcker och man kan spara på en sak som blir ett reportage två år senare. Att ha det i datorn funkar i – så funkar inte kreativitet.

• Men du fortsätter väl med dina fasta kolumner på onsdagar också, hoppas jag?

– Ja, absolut.

• Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Fortsatt sommar.

LÄS MER: Bara direktören har garanterad sittplats
LYSSNA: Besöket på Swedbank

Följ ämnen i artikeln