Tokyo - dagen efter skalvet

Uppdaterad 2011-03-14 | Publicerad 2011-03-12

Anders Karlsson hämtade hjälm och nödproviant på kontoret

Tokyogryning – dagen efter skalvet Anders Karlsson skriver om sin bild: "Stadens siluett –Tokyo Tower som normalt släcks vid midnatt, var igår tänt hela natten. Hela tornet tänt? Nej, toppen högst upp blev lite skadad av första skalvet igår. Bild tagen 4:48 från mitt gästrum då jag 4:00 blev väckt av ett av många efterskalv, detta skalv extra starkt så att fönsterna bullrade".

Klockan är 04.48: Tokyo Tower har slocknat i toppen. Japan vaknar upp dagen efter den stora katastrofen.

När Aftonbladet talar med Anders Karlsson, som snart ska cykla iväg till sitt jobb på ambassaden, kommer ett nytt efterskalv.

Anders Karlsson, teknisk attaché på svenska ambassaden i Tokyo.

När Tokyo drabbades av den kraftiga jordbävningen blev Anders Karlsson, teknisk attaché på svenska ambassaden, inte förvånad – skalv är vanliga i Japan. Han satt i ett möte på femte våning hos japanska utrikesdepartmentet, där det inte gick att ta sig ut ur huset. Han kände skakningarna bli kraftigare.

– När det var den här "quaken" kan man inte använda hissen eller trapporna, då står man kvar och väntar. Min spontana reaktion var "jag vill ut", men det var bara att följa japanerna och vänta.

Anders Karlsson tog snabbt en taxi tillbaka till Svenska ambassaden när skakningarna slutade. På gatorna fanns lite fler människor än vanlig, säger han.

Hämtade skyddshjälm

Han är ansvarig för utrymningen av sin avdelning och såg till att medarbetarna gick ut men passade också på att kolla mejl. Han tänkte att "that´s it". 30 minuter senare kom ett nytt skalv.

– Det jag och andra gjorde på kontoret var att hämta skyddshjälmen. Alla på kontoret har en hjälm och nödproviant, så alla gjorde i ordning det.

När han kom hem möttes han av böcker som fallit ur bokhyllan och saker ur skåpet.

– Alla tavlor här hänger snett. Det har varit en rejäl och det har det aldrig varit tidigare under mina fyra år här. Det har varit under hela kvällen. Det gungar till ordentligt.

Cyklar till jobbet

Klockan 04.48 morgonen efter katastrofen tar han bilden på Tokyo Tower från ett fönster i sin lägenhet. Det höga tornet är inte längre tänt i toppen. En japansk symbol har fått sig en knäck.

Megastadens intensiva kollektivnät ska ha kommit igång igen, men Anders Karlsson tänker cykla till jobbet.

– Ophs, nu skakar det till igen. Det är hela tiden småskakigt. Nu är klockan 06.49. Nu var det över, säger Anders Karlsson när han talar i telefon med Aftonbladet 22.50 svensk tid.

Mer om jordskalvet utanför Japan

Tipsa |
Aftonbladet
Här, 382 km nordöst om Tokyo, inträffade
skalvet

Följ ämnen i artikeln